23948sdkhjf

KRÖNIKA: Förändring är det enda bestående

Mikael Sandström, som driver modekedjan Sandströms, reflekterar över den dramatiska nedstängningen av modebutikerna i Sverige som skett under de senaste två åren.

Coronan har påskyndat en utveckling som skulle komma. Överraskningen var hur snabbt förändringen kom. Enkelt uttryckt: de som lade ner verksamheten under våren – de utan hållbar affärsidé – skulle ha stängt med eller utan corona. Pandemin fick även upp fastighetsägarnas ögon över sina hyresnivåer och de dåliga relationer till sina kunder, hyresgästerna. Antalet nedläggningar speglar en förändrad marknadssituation där många orsaker spelar in.

2020 stängdes 547 kedjebutiker varav 339 var klädbutiker, enligt HUI Research. Redan 2019 försvann många kedjor som till exempel JC och Best of Brands. Butiksstängningarna har fortsatt under 2021, inte bara bland de stora drakarna, även mindre butiker har slagit igen. Inte med buller och brak, utan stillsamt tagit ner skylten där pandemin var den utlösande faktorn, efter år av bristande lönsamhet och sviktande kundunderlag.

Indiska har i många år haft problem, men fått en ny ägare och vd i Karin Lindahl som gjort att Indiska överlevt. Hon har lämnat Norge, stängt de olönsamma butikerna, omförhandlat de höga hyrorna och fräschat upp sortimentet. Under de senaste fem åren har butiksantalet gått från 67 till 40.

Lindex har stängt 14 butiker under de senaste åren och är den klart lysande kedjan i ägaren Stockmanns vittrande imperium.

MQ Market är ju en historia för sig. Först försattes dotterbolaget JOY i konkurs med cirka fyrtio butiker och månaden senare kursade MQ Market, som i en nedbantad form köptes tillbaka av storägaren Mats Qviberg. I dag består det av omkring 90 butiker, efter nedstängningar av omkring 30.

Mellby Gård köpte konkursboet Dea Axelssons 2017 och slog ihop dessa med Flash som de redan ägde. Efter fyra år av stora förluster satte Mellby Gård hela dotterbolaget i konkurs. Strax under 30 Dea Axelssonsbutiker försvann och dryga 60 Flashbutiker likaså. Mellby Gård satsade i stället på det av dem utköpta Kappahl, under ledning av Elisabeth Peregi, som har lagt ner ett fyrtiotal olönsamma butiker.

I Gina Tricot har nestorn Paul Frankenius ökat sitt ägande genom att köpa Nordic Capitals aktier under 2020. Det har gått längre tid än förväntat att få upp Gina Tricot på banan igen och tio butiker av 88 har lagts ner. Fler stängningar lär komma.

"Under 2022 kommer trenden att fortsätta. Vi är bara i början av omställningen ... "

Den norska Varnergruppen, som driver bland andra Dressmann, Cubus, Bik Bok, Carlings, Volt och Levi’s stores, har haft problem med alla sina koncept. Dressmann drabbades extremt hårt av pandemin, där redan modeointresserade män blev ännu mer ointresserade att köpa kläder. Efter att ha lagt ner ett tjog butiker i Sverige finns det nu 180 och de lär bli ännu färre. Våren 2020 gick till och med Dressmann och Cubus i konkurs i Österrike. I Sverige har några Cubus- och Carlingsbutiker stängt, bland annat i Gävle.

Bestseller har slagit igen flertalet av sina Only butiker samt ett antal Vero Moda- och Jack & Jonesbutiker.

Nilson Group ska i takt med att hyreskontrakten går ut stänga alla sina Nilson- och Feet Firstbutiker och koncentrera sig på koncepten Din Sko och Skopunkten. Det innebär en stängning av minst 50 butiker, de flesta i citylägen och gallerior.

H&M:s mest spektakulära stängningsbeslut måste väl vara deras 4 500 kvadratmeter stora flaggskeppsbutik på Hamngatan i Stockholm. I dag finns 155 H&M-butiker i Sverige mot för några år sedan 176. Koncept Afound har lagt ner sina fyra fysiska butiker.

Hollister, River Island, Desigual, Super Dry – alla har kastat in handduken. Zara har minskat antalet butiker. De danska kedjorna Masai och Zizzi gick i konkurs.

Slutligen har vi jokern i leken; skokedjan Rizzo Group (tidigare Venue Retail Group och ännu tidigare Wedins) som inte har varit lönsamma sedan Hedenhös tid och är försatta i rekonstruktion för vilken gång i ordningen. Inte nog med sina egna omkring 100 butiker, driver de också genom ett dotterbolag skoavdelningarna på NK. Kanske måste NK köpa dessa, som de tvingades göra med RNB:s verksamhet på varuhusen?

Under 2022 kommer trenden att fortsätta. Vi är bara i början av omställningen och de utan handlingskraft och med svaga erbjudanden försvinner för alltid. Förändring är det enda bestående.

Mikael Sandström
tidigare ordförande i Svensk Handel Stil, ägare till modekejdan Sandströms

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081