23948sdkhjf

Skobranschen i gemensamt upprop: Nu är det nog!

Sluta med indirekt förbud mot handel i fysisk butik! Tusentals jobb kommer att förloras om inte akuta och omedelbara stödpaket sätts in. Våra företag har betalat otaliga miljarder i skatt och avgifter genom åren, många tusen arbetstillfällen har skapats och som tack rekommenderas ehandel istället för butikshandel. Vi ställer oss frågande till om det finns kunskap bland de bestämmande hur en butik i sällanköpshandeln fungerar? Man tycks tro att dessa butiker kan klara månader av kraftigt fall i försäljningen med bibehållna kostnader. Ta ert ansvar! hjälp till att bibehålla arbetsplatser, jobb och livskraftiga centrum vi butiker skapat.

Vi är djupt bekymrade över utvecklingen denna pandemi tagit med höga dödstal och många
smittade. Vi ställer oss i främsta ledet då det kommer till att förespråka minskad smittspridning, symtom betyder hemmakarantän, god hygien, avstånd och minskad trängsel. Något butikerna har anpassat sig väl till.

Då pandemin slog till i våras hade skohandeln ett tufft år bakom sig. Skobranschen är mycket väderberoende och ingen vinter betydde stora varulager och dålig likviditet. Tack vare hjälp från staten och leverantörer så kom många i branschen med nöd och näppe genom vårens tuffa period.

Hösten startade hyfsat men varmt väder bromsade in försäljningen, droppen som fått bägaren att rinna över är det indirekta butiksbesöksförbudet. Skohandeln har stora hyreskostnader i form av öppna butiker som skall bemannas, men nu utan kunder. Redan mycket pressad likviditet hos de flesta riskerar att leda till konkurser med förlorade jobb, livsverk och skatteintäkter.

Vi förstår inte varför sällanköpshandelns butiker skall få bära hundhuvudet då smittspridningen inte verkar vara ett problem i mycket trängre miljöer som t.ex. lokaltrafiken. Tvärtom så har butikerna anpassat sig bra för att undvika trängsel, främja hygien och erbjuder bland annat privata shoppingupplevelser, hemkörning och så vidare. Allt för att göra det så säkert som möjligt för konsumenten och leva upp till de krav som satts från myndigheterna. Skulle smittspridning vara ett problem i butikerna tvivlar vi på att dagligvaruhandeln och Systembolaget skulle ha öppet som de har idag, med samma
personal varje dag.

Att våra folkvalda representanter dessutom manar oss att endast e-handla, istället för att stötta de som troget betalat skatt och skapat arbetstillfällen år efter år, är upprörande. Vilken solidaritet och lojalitet mot svenska företag! Stora mängder inköp går till företag som inte ens skattar i Sverige.

Vi ställer oss frågan varför detta är en god idé? Dessutom undrar vi på vilket sätt köerna till paketut-/returinlämning bär mindre risk för smittspridning än besök i den lokala fysiska butiken? Hemleverans av alla paket är en god tanke men lär vara omöjligt rent praktiskt och är i väldigt få fall gratis!

Vi värnar om våra kunder, anställda och våra företag. Regeringen tycks helt och hållet ha glömt att många jobb nu kommer att försvinna då mattan dras undan och omöjliggör fortsatt drivande av butik. Varifrån skall skatteintäkter komma? När lokala alternativ försvinner med tomma centrum som följd, kan man bara handla på nätet. Ofta på utländska sajter! Vill vi ha det så? Färre jobb för unga i handeln ger dessa mindre inkomster och ofta står handeln för de första jobben som man får! Röster vinns genom att rädda existerande jobb och företag, inte tvärtom.

Rekommendationerna från regeringen gör det omöjligt att nu driva detaljhandel, alla fasta kostnader kvar, men inga intäkter. Det innebär sannolikt att hundratals butiker får stänga igen med kraftigt negativa ekonomiska effekter i kölvattnet.

För att ha en chans att överleva vintern där butikerna är öde på grund av restriktioner, krävs snabba, kraftfulla och välriktade insatser av staten. Annars kommer framtiden att präglas av markant ökad arbetslöshet, tappade skatteintäkter, öde stadskärnor med outhyrda butikslokaler och sist men inte minst stora problem hos många underleverantörer som enkelt glöms bort i denna diskussion.

Vi ber nu den sittande regeringen och riksdagen att fatta snabba beslut om kraftfulla och effektiva hjälpinsatser för våra likviditetskrisande företag. Hjälpen behövs nu, utbetalningar i februari eller mars är ”för lite och för sent”.

  • Bra med ett års ytterligare skatteanstånd, ger direkta effekter.
  • Omställningsstödets förlängning är en välkommen nyhet, men kravet på omsättningstapp måste sänkas till 20 procent. Ingen sällanköpshandel överlever flera månader av -50 procent och då beslut äntligen tas av myndighet är det alldeles för sent.
  • Korttidspermittering är till stor hjälp för att behålla kompetens och minska arbetslösheten, men det hjälper inte företagen som fortsättningsvis betalar 100 procent av den arbetade tiden.
    Hjälp företagen med sänkta arbetsgivaravgifter som i våras, en sådan åtgärd har
    omedelbar effekt på likviditeten.
  • Inför återigen att staten tar 100 procent av sjuklönen de första 14 dagarna.
  • Ett snabbare och enklare hyresstöd direkt till företagen och inte fastighetsägaren.

Vi vill återigen poängtera vikten av snabbhet och smidighet, butikerna överlever inte om de måste vänta fyra månader på beslutsfattande och utbetalning av stöd.
Vi är skodetaljhandelns största aktörer med sammanlagt hundratals butiker i Sverige.

Magnus Nilsson/vd, Nilsongroup
Peter Blomquist, vd, Scorettgruppen
Jan Smeds, vd, ANWR Norden (förening för skohandlare)
Torgeir Guldbrandsen, vd, Euro Sko Group Sverige AB
Thomas Bergqvist, Bergqvist Skor AB
Lena Tropp, JF Johansson Skor AB
Christer Jarméus, Jarméus Skor AB
Katarina Antman, Ryns Skovaruhus AB

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266