23948sdkhjf

Försäljningen i skohandeln störtdyker

Försäljningen av skor i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, backade med 47,4 procent under november jämfört med samma månad förra året. Försäljningen i klädbutikerna och deras e-handel minskade med 28,6 procent. Det visar färska siffror från Svensk Handels Stilindex.

Ackumulerat, januari till november i år, har skoförsäljningen minskat med totalt 31,4 procent medan klädhandeln har tappat 17,8 procent. 

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel förklarar tappet i modehandeln med de utökade restriktionerna, och menar att situationen är ohållbar. 

– Risken för konkurs håller många företagare sömnlösa på natten, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i en kommentar, och upprepar organisationenes krav på statliga stöd för att rädda branschen.

– Krisen är här och nu, företagen har inte råd att vänta, säger Mats Hedenström och uttrycker oro för den närmaste framtiden då tiotusentals arbetstillfällen inom handeln hotas.

Skobranshcen har i ett gemensamt upprop härom veckan krävt kraftfulla insatser från riksdag och regering för att rädda de företag som nu har likviditetsproblem. Skatteanstånd i ett år, att kravet för omställningsstödet sänks till ett omsättningstapp på 20 procent och ett snabbare och enklare hyresstöd, är några av kraven.   

"Tusentals jobb kommer att förloras om inte akuta och omedelbara stödpaket sätts in. Våra företag har betalat otaliga miljarder i skatt och avgifter genom åren, många tusen arbetstillfällen har skapats och som tack rekommenderas ehandel istället för butikshandel", står det i uppropet, som bland andra Magnus Nilsson, vd, Nilsongroup, Peter Blomquist, vd, Scorettgruppen och Jan Smeds, vd, ANWR Norden står bakom.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
The Resort Co växer med externt kapital: ”Påbörjat vår resa mot globalt varumärke”
Acne Studios leker med designpråket i nyöppnad Miamibutik
Här är Filippa K:s senaste butiksöppning
Bric-a-brac öppnar citybutik i norr
Hööks breddar popup med outdoor
DEBATT: Agera nu för att skydda varumärket i den virtuella världen
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.111