23948sdkhjf

Här är finalisterna till Årets hållbarhetspris 2023

HABIT FASHION AWARDS 2023: Juryn har enats om tre finalister som har chans att föräras Habits utmärkelse Årets hållbarhetspris.

Woolpower, Icebug och Swedish Wool Initiative är namnet på finalisterna 2023. Det står klart sedan juryn har tittat på närmare 70 företag i branschen – såväl stora kedjor som småskaliga varumärken, detaljister, innovationer, organisationer, projekt och återvinningsaktörer.

– Att utse finalisterna är minst sagt en utmaning eftersom alla nominerade har så otroligt olika förutsättningar. Det är också fantastiskt kul att så många har nominerat sig själv och andra. Det visar på ett brett engagemang i hela branschen, säger modejournalisten Christina Bild, som leder juryarbetet tillsammans med Daniel Mensch, The Sustainable Fashion Academy; Karla Opazo Lindblad, Delogue PLM; Cecilia Tall, Resource, samt Adrian Zethraeus, Science Park Borås.

Woolpower, som tillverkar underställ av ull, är ett väletablerat företag med kontor, lager, stickeri och sömnad i egen fabrik i Östersund. Juryn lyfter framför allt fram Woolpowers ”exceptionellt” goda kontroll över kvalitet, produktion och resursutnyttjande. Därtill en god lönsamhet, trots att tillverkningen sker i Sverige.

– Woolpower tillverkar även yrkeskläder, vilket är ett sätt att bredda verksamheten som borde vara möjligt för fler konfektionsföretag. Som samarbetspartners i en rad projekt för återvinning av ull på kemisk väg, alternativa färgningsmetoder, är företaget både en inspiratör och föregångare, säger Christina Bild.

Som av en händelse har alla finalister en gemensam tråd av ull. Woolpowers filtade restavfall används bland annat i Icebugs skor, medan Swedish Wool Initiative är startskottet på vad som skulle kunna bli en nygammal industri i Sverige.

– Swedish Wool Initiative förenklar framför allt för de företag i branschen som vill sälja och köpa svensk ull genom ett nytt klassificeringssystem, som kommunicerades i förra veckan, säger Christina Bild.

Vad gäller Icebug, som designar och tillverkar skor med halkskydd, imponeras juryn både av företagets filosofi och konkreta åtgärder. Framför allt Icebugs solcellsprojekt som minskar koldioxidutsläppen i produktionsfasen.

– Deras samarbeten med andra varumärken för att införa solcellsenergi i fabriker i Vietnam ligger i framkant – både genom att fokusera på den del där energiåtgången är som störst och genom samarbete. Med dagens system, där varumärken produceras på olika fabriker i tredje världen, där inte alltid miljömedvetenheten är så stor, är samarbeten en bra väg framåt.

Förutom Året hållbarhetspris delar Habit ut pris i ytterligare tre kategorier: Årets denimvarumärke, Årets modevarumärke och Årets mönsterkonstruktör. Det sistnämna delas ut för första gången och sätter ljuset på de främsta mönsterkonstruktörerna i Norden.

Vinnarna i Habit Fashion Awards respektive kategori avslöjas under Habits stora branschdag, Habit Modebranschens Dag, den 5 oktober på Auktionsverket i Göteborg.

Läs här om finalisterna i kategorin Årets modevarumärke

Artikeln är en del av vårt tema om Habit Fashion Awards.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078