23948sdkhjf

Genombrott för svensk ullproduktion: ”Öppnar för helt nya möjligheter”

Nu lanseras det första svenska klassificeringssystemet för svensk ull. Det spås underlätta för branschen att använda svensk ull.    

Efter närmare tre års arbete sjösätter The Swedish Wool Initiative det första svenska klassificeringssystemet för ull. Standarden förenklar att både sälja och köpa svensk ullråvara. Klassificeringen innebär att även ull från småskaliga gårdar i Sverige kan inkluderas och matchas med efterfrågan från inköpare.

– Äntligen har vi ett gemensamt språk för all ull i Sverige. Det underlättar samarbete längs hela värdekedjan, från fårägare, fårklippare och ullmäklare till inköpare på varumärken inom mode, outdoor och heminredning, säger Johan Sidenmark på Axfoundation som är projektledare för The Swedish Wool Initiative, och fortsätter:

– Klassificeringssystemet är en viktig möjliggörarare för att kunna nyttja svensk ull som ett cirkulärt och hållbart material inom mode- och textilindustrin.

Avsaknaden av ett gemensamt system har bromsat uppskalningen av svensk ullproduktion. Därför välkomnar branschen den nya standarden. Ett av bolagen som har varit med i projektet från start är Filippa K. Bolagets kreativa chef, Liisa Kessler, anser att klassificeringssystemet kommer att få stor betydelse. 

– Hittills har det varit svårt att köpa samma ullkvalitet från säsong till säsong. Som varumärke vill vi veta exakt vilken ull vi får när det gäller längd, tjocklek, färg och lyster. Det nya klassificeringssystemet öppnar för helt nya marknadsmöjligheter.

Till årsskiftet avslutas The Swedish Wool Initiatives arbete. Då tar nybildade Arena Svensk Ull över för att förvalta och vidareutveckla standarden. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125