23948sdkhjf

Finska Manna ny huvudägare i Lexington Company

Lexingtons grundare kommer att fortsätta arbeta operativt även efter ägarförändringen.

Finska Manna & Co har avtalat om förvärv av 4 069 044 aktier i mode- och inredningsföretaget Lexington Company, motsvarande 68,1 procent av totalt antal utestående aktier och röster i Lexington. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärven sker från Lexingtons grundare och huvudägare Tommy och Kristina Lindhe samt Fosielund Holding och Staffan Persson.

The Lexington Company grundades 1997. Vd Kristina Lindhe beskriver de 25 åren som föjt som en helt fantastisk resa där grundarna uppnått många av sina drömmar. Enligt Lindhe står bolaget nu väl rustat inför en fortsatt internationell expansion och det är därför ett utmärkt tillfälle att lämna över stafettpinnen till nya ägare.  

Vi är övertygade om att Manna & Co har kompetens, intresse och kraft att fortsätta utveckla företaget vidare på bästa sätt framöver. Det har varit en process att hitta rätt ny ägare, och nu överlåter vi vårt ägande i Lexington till ett företag med samma grundfilosofi, samma ambitioner och samma höga mål som vi själva har. Det ska bli väldigt spännande att vara med på resan som Lexington och Manna nu kommer att påbörja tillsammans, säger Kristina Lindhe i en kommentar.

Både Kristina och Tommy Lindhe kommer enligt plan att fortsätta arbeta operativt inom Lexington som CEO/creative director respektive COO även efter ägarförändringen.

– Vi har fått väldigt gott intryck av Mannas ägare och ledande befattningshavare. Vi är glada över att kunna lämna över huvudägandet i Lexington till ett företag och en grupp människor som vi verkligen tror på, där vi också kan arbeta vidare och vara med och bidra till Lexingtons framtida utveckling, kommenterar Tommy Lindhe, ordförande och COO i Lexington.

Aktierna köps till kursen 36 kronor per aktie. Priset innebär en premie om 2,3 procent i förhållande till stängningskursen för Lexington-aktien på Nasdaq First North den 17 februari och en premie om 8,4 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen för Lexington-aktien på Nasdaq First North under de senaste 30 handelsdagarna.

Genom förvärven passerar Manna & Co budpliktsgränsen om 30 procent av rösterna i Lexington. Manna & Co kommer genom ett separat pressmeddelande offentliggöra ett budpliktsbud avseende resterande aktier i Lexington till ett pris om 36 kronor per aktie.

Manna & Co grundades i Finland 2021 och är ett varumärkeshus med några av de mest populära och respekterade finska mode- och hemtextilvarumärken under ett tak, enligt pressmeddelandet. I dag äger Manna & Co Finlayson, Vallila, Makia, Reino & Aino samt 20 procent i Sasta.

Lexington Company har också i dag redovisat ett ebitda-resultat på 11,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021 (9,1).

Ebitda-marginalen uppgick till 12,2 procent (11,0) och bruttomarginalen blev 71,8 procent (70,9). En ökad försäljning av Home-produkter, ny sortimentsstrategi inom Fashion och byte av en del leverantörer bidrog till marginalförbättringen, enligt Lexington.

Resultat efter skatt uppgick till 8,5 miljoner kronor (9,6) och resultatet per aktie var 1:42 kronor (1:62).

Totala rörelseintäkter uppgick till 92,2 miljoner kronor (82,3).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08