23948sdkhjf

Granskning av abetsförhållanden: Godkänt för H&M – men branschen under all kritik

Nio av tio internationalla modeföretag betalar inte fabriksarbetarna löner som går att leva på, enligt en ny studie. Endast var tredje redovisar fullständing information om i vilka fabriker kläderna tillverkas. Gudrun Sjödén och Gekås är exempel på svenska företag som väljer att inte göra det.

Det är Fair Action som tillsammans med Clean Clothes Campaign genomfört en granskning av över 100 internationella klädföretag. Resultatet sammanfattas med orden: Under all kritik.

När det gäller de svenska företagen så är H&M och Lindex sedan flera år öppna med information om sina leverantörsfabriker. Däremot gör inget av bolagen några försök att hävda att deras leverantörer betalar löner som går att leva på.

Konkurrenten Zaras ägare, Inditex, hör för övrigt till företagen som får bottenbetyg. Ingen information om i vilka fabriker kläderna sys eller garanti om vettiga löner, resulterar i endast en stjärna jämfört med H&M:s fem stjärnor. Näthandlaren Zalando landar någonstans mitt emellan med tre stjärnor.

Andra svenska företag som det senaste året öppnat upp om vilka leverantörer de använder är bland annat Åhléns, Sportamore och Tiger of Sweden. Kunder till Gudrun Sjödén och Gekås får däremot ingenting veta.

Cirka 80 procent av alla arbetare i klädfabrikerna är kvinnor. De får mindre betalt än sina manliga kollegor. Denna könsmässiga orättvisa, påpekar Clean Clothes Campaign, kan direkt länkas vidare till verbala, fysiska och sexuella övergrepp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079