23948sdkhjf

Minister lovar exporthjälp till mindre företag

Stockholms modevecka innebär både glam och mingel. Men också reell business och en dörröppnare för svensk export. Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, var på plats och invigde och utlovade satsningar som ska gynna svenska små och medelstora exportföretag.
I morse, måndag, öppnades modeveckan med en pressfrukost på Berns där Emma Ohlsson , generalsekreterare för ASFB, Association of Swedish fashion brands, och Mikael Damberg , närings- och innovationsminister (S), talade om modeindustrins roll som en av Sveriges starkaste kreativa näringar och exportsektorer.

– Modeindustrin är inte bara mjuka värden, den skapar jobb, generar stora skatteintäkter och driver export. Hur kan regeringen hjälpa modeindustrin att fortsätta växa, frågade Emma Ohlsson ministern.

Mikael Damberg började med att konstatera att 2013 var modet den sektor där exporten växte snabbast.

– Modeindustrin går som tåget, konstaterade han och berättade om den exportstrategi som regeringen jobbar med.

Han fortsatte:

– Vi är naturligen varit väldigt beroende av den europeiska exportmarknden. Men andra marknader växer mer. Därför måste vi framöver vara mer närvarande på tillväxtmarknaderna. Inte minst för att stödja små- och medelstora företag.

En mängd åtgärder kommer att vidtas. En av dessa är att återöppna generalkonsulatet i New York, något som Mikael Damberg tror kommer bli extra viktigt, särskilt för de kreativa näringarna.

För det lilla företag som vill ha exportråd och exporthjälp är det idag ett spretigt landskap. Många vill hjälpa till.

– Här kan ett litet företag gå vilse. Nu börjar vi prata om ett Team Sweden där vi kan samla alla aktörer som jobbar med exportfrämjande verksamhet för små och medelstora företag, sade Mikael Damberg.

Till en början är åtgärderna generella, men ministern uteslöt inte att regeringen framöver kommer att se också på specifika näringar, som mode, och de utmaningar de står inför.

Här finns också planer på åtgärder som ska öka modebolagens tillgång till kapital, en trång sektor där många modedrömmar haverar. Ett samarbete mellan staten och affärsbankerna kan styra riskkapital till tidigare faser, så att bankerna blir villigare att låna ut mer pengar och entreprenörsföretagen kan växla upp snabbare.

– Kapital är en nyckel för små och medelstora företag att växa till ny nivå, sade Mikael Damberg.

Text: Ylva Åkesson

Bilden: Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S), och Emma Ohlsson, generalsekreterare för ASFB, Association of Swedish fashion brands, talade modeexport under Fashion Week Stockholms inledande timme.
Foto: Ylva Åkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063