23948sdkhjf

UTSTÄLLNING: ”Jag ville blåsa nytt liv i ett mode från förr”

Designern och stylisten Marina Kereklidou är aktuell med en retrospektiv på Rian designmuseum i Falkenberg. Utställningen, som öppnade i slutet av maj, är ett tidsdokument över hennes trettioåriga designerkarriär.

Utställningen är en resa genom ett tre decenniers långt modeskapande; från kollektioner i eget namn till samarbeten med varumärken som Busnel och Whyred.

– Det blir ett potpurri av en modevärld före internet och Instagram. Varje plagg, visning eller styling har varit en känslomässig resa tillbaka i tiden. Det har inneburit mycket nostalgi, men jag har också känt förundran över min egen kreativa kraft. Det har varit härligt att få se allt med distans; alla olika faser i mitt skapande och hur det ena projektet har utvecklats till nästa. Allt tillsammans har format mig, mitt formspråk och mitt seende, Marina Kereklidou.

Valde du bort något som du tycker är skämmigt?

– Nej, men det är tydligt att det är ett tidsdokument som beskriver tiden vi levde i då. Däremot gjorde jag en ny fotografering med makeup-artisten Tuija Valén och fotografen Tobias Regell. Jag ville blåsa nytt liv i ett mode från förr och låta dåtidens kläder få energi av i dag, ge dem nytt ljus.

Med utställningen summerar du din karriär efter Beckmans där du gick ut 1994. Vad har varit särskilt utvecklande?

– Allt! Innan jag började på Beckmans gick jag förberedande kurser i tillskärning, teckning och sömnad för att lära mig hantverket. Under tiden jag studerade jobbade jag extra som modell vilket i sin tur ledde till en lång stylistkarriär, samtidigt som jag designade kollektioner. Affärsdelen har jag lärt mig på Synsam där jag jobbar som kreativ chef. Där sitter jag också i ledningsgruppen. Inget är viktigare än något annat. Jag har, allt eftersom, samlat på mig kunskap och förstår nu helheten.

Du lanserade eget varumärke efter Beckmans. Vad var dina tankar, din stil och hur mottogs det?

– På den tiden var jag inspirerad av ett internationellt mode som jag tyckte mig sakna i Sverige. Det handlade mycket om en slags kvinnlig kraft, det oemotståndliga i kvinnlighet.

Jag hade en enorm uppbackning av pressen, journalister, tidningar, stylister, modeller och fotografer. Jag är oerhört tacksam för det utrymmet jag fick i media.

Nämn några höjdpunkter under den tiden?

– En av höjdpunkterna var visningen Superstar, ett samarbete med Absolut Vodka, Bon magazine och Nordiska museet. Det var maxat att se ’Absolut Kereklidou’ över hela Nordiska museets fasad. Det blev också min sista visning, med mitt varumärke i eget namn.

Marina Kereklidou

Ålder: 52.
Bakgrund: Uppvuxen i Grekland och Sverige. Utbildad på Beckmans designhögskola 1991–1994. Designer och stylist. Drivit eget varumärke. Utsedd till Årets designer 2001 av tidskriften Elle. Samarbetat med bland andra Busnel och Whyred. Jobbar som kreativ chef hos Synsam Group sedan 2016.
Aktuell med: Utställningen ”Jag är Marina Kereklidou” på Rian designmuseum i Falkenberg, pågår 27 maj till 3 december 2023.

Sedan 2016 jobbar du som kreativ chef hos Synsam. Berätta, hur kan en jobbdag se ut?

– För mig är det väldigt varierande, tack och lov. Jag sitter med i väldigt många olika grupper och har många duktiga kollegor. Här blir jag en del av ett större maskineri.

Hur har modelandskapet förändrats, enligt dig?

– I dag finns ett enormt informationsflöde via internet, som att man i realtid kan följa alla internationella modevisningar, vilket är en enorm tillgång. Då 1996, var jag tvungen att flytta till Paris för att kunna se en visning från början till slut. Man kan lugnt påstå att det i dag är generösare med information och finns större möjligheter att visa genom egna kanaler.

Vad inspirerar dig?

– Allt. Jag försöker se modevisningar, gå på konstutställningar, bio och besöka museer. Men även naturen är en inspirationskälla. Förra sommaren var jag på semester på Island och bilade runt hela ön. Det var en makalös upplevelse. Naturens kraft är både helande och en oändlig källa till inspiration, en urkraft.

I utskicket till utställningen säger du att ”det bästa har inte hänt än”. Vad menar du?

– Jag är 52 år och har tänkt att jobba tills jag dör. Man vet aldrig vart framtiden leder och vad mer man får uppleva, men jag hoppas att jag har mycket att se fram emot. Med all samlad kunskap blir ens egen utveckling bara större och bättre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189