23948sdkhjf

Efter nyhet om fyradagarsvecka: ”Jag har fått många hejarop” – Så ska Sandqvist ställa om

Nyheten om att Sandqvist inför fyradagarsvecka blev snabbt årets mest lästa artikel på Habit.se. Inlägget på Habits Linkedin skapade stort engagemang och företagets vd, Caroline Lind, har blivit överhopad av reaktioner. Här berättar hon om hur omställningen ska gå till.  

Om en vecka, den 27 februari, övergår personalen hos väskföretaget Sandqvist att jobba 80 procent med 100 procent lön.

Vilka reaktioner har du fått?
– Jag har fått sådan fin respons, många hejarop, high fives, att vi är inspirerande och modiga, och att vi ligger i framkant. Också att vi är en attraktiv arbetsplats. Det känns som ett ämne som verkligen engagerar. Jättekul, säger Caroline Lind till Habit. 

Ja, varför tror du frågan engagerar så?
– Det har bubblat ett tag om fyradagarsvecka. Vi har inte sett någon göra det tidigare vi vår bransch. När vi väl gör det så tror jag att det inspirerar.

Har du blivit kontaktad av företag som vill veta mer hur ni gör?
– Ja, på Linkedin har det kommit många kommentarer och meddelanden till mig privat, företag som också har pratat om att göra det här och som gärna vill bolla med mig.

Varifrån kom idén?
– Jag har läst mycket om detta och varit intresserad av det under en längre tid. Men sen kom pandemin. Efter sommarn 2022 så vände det för oss och det blev en nytändning i bolaget. Då kändes det som en bra tajming. Ägarna tyckte också det var en bra idé och sedan presenterades det för ledningsgruppen och nu är vi här.

När är det rätt tajming att införa en fyradagarsvecka, måste ett bolag befinna sig i en uppåtgående kurva, tror du?
– Bra fråga. Tror det handlar om tillit och engagemang för att göra det möjligt. Engagerade medarbetare skapar hållbara resultat för bolag. För oss har det redan hänt någonting i bolaget, definitivt, det är sådan energi, glädje och tacksamhet efter att vi gick ut med nyheten. Det är jättefint att se.

Den 27 februari drar det igång. Vad har ni gjort för att ställa om?
– Vi går en utbildning nästa vecka som heter Stressfri produktivitet. Vi ska få lära oss att planera vår tid bättre och hur vi ska arbeta smartare, hur vi fokuserar, håller effektiva möten, hur vi frigör tid för det som är viktigt. Vi kommer att få verktyg för hur vi skapar spelregler internt, för hur vi ska förhålla oss till förändringen. Vi ser också över våra interna processer och vad vi kan göra bättre. Här involverar vi medarbetarna. Vad kan förbättras, är något ineffektivt i dag och så vidare.

Vad förväntar du dig?
– Målet är att öka välmåendet och engagemanget i bolaget och även resultatet. Fortsätta göra det vi gjort tidigare fast på ett smartare sätt. Jag tror att om du mår bra, så presterar du bra. Med detta initiativ önskar vi att våra medarbetare får en mer meningsfull fritid med mer tid att ta hand om sig själv, mer tid för träning, återhämtning och relationer, vilket man ibland kanske får prioritera bort för att få ihop livspusslet. Vi tror det här kommer att skapa ett bättre välmående för våra anställda.

Finns det risk för stress när man ska prestera lika mycket som tidigare?
– All förändring innebär risker. Men om alla medarbetare får verktyg för att planera bättre vill vi undvika stress.

Kommer ni fortfarande att ha tid för att ha trevligt på jobbet, och ta en kaffe ihop?
– Haha. Det är inte bara en sak som gör att man är framgångsrik på jobbet, utan det är en helhet. Det handlar att ta hand om sig själv, sina relationer, att det är kul att gå till jobbet, att vi har en god stämning. Vi planerar självklart för sociala aktiviteter. Det sociala är viktigt och man måste ha pauser också.

Vad kommer det att kosta bolaget?
– Ingenting, skulle jag säga. Vi kommer inte anställa för att täcka upp. Produktiviteten ska förbli densamma.

Det är fortsatt lönsam tillväxt som gäller?
– Ja, och med hållbarhet i fokus.

Krävs det inte extra kraft för att växa?
– Sätter man tydliga mål och tydliga prioriteringar då kommer det gå strålande. Vi har en plan för det. Prioriterar vi rätt kommer vi fortsätta nå framgång med den setupen vi har.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078