23948sdkhjf

MBRS Groups vd avgår – efter fyra månader

Niclas Ekdahl utsågs i januari som koncern-vd för e-handelsbolaget We are spindye, som samtidigt bytte namn till MBRS Group. Nu, mindre än fyra månader senare, avgår han.

Enligt ett pressmeddelande avgår Niclas Ekdahl på grund av personliga skäl, och hans sista arbetsdag är den 27 april. 

Styrelsen har utsett Andreas Andrén som tillförordnad verkställande direktör för gruppen. Andrén var tidigare vd för det noterade bolaget och kvarstår, utöver sin roll som koncernchef, som vd för dotterbolaget We are spindye AB.

På ett drygt halvår formades MBRS Group till att omfatta en rad portföljbolag: Odd Molly (Hunkydory på licens), medlemsklubbarna tillika lågprisaktörerna Campadre och Members.com, modehandeln Best of Brands med butik i Sickla och We are spindye.

Niclas Ekdahl, som hade varit vd för Best of Brands i knappt ett halvår, utsågs i januari i år till koncern-vd med uppdraget att leverera på ökad tillväxt och lönsamhet.

Under rapportfloden i slutet av februari avslöjade koncernen för första gången sin storlek; en samlad omsättning på strax över 600 miljoner kronor och ett rörelseresultat på -76 miljoner kronor.

Men bara en dryg månad senare, den 6 april, ströps 27 procent av koncernens intäkter över en natt. Styrelsen hade fattat beslut om att försätta ett av dotterbolagen, Campadre Scandinavia AB, i konkurs. Likviditeten ansågs ohållbar. Både Campadre och Members.com – lågprissajterna som hade lockat fyndare – släcktes ned.

Den optimism som Niclas Ekdahl hade uttryckt när Habit intervjuade honom i februari, visade sig bli kortvarig. Vid tiden för intervjun var kriget i Ukraina ännu bara ett hot och det fanns tecken på att framtiden för branschen var ljus: Pandemin spåddes snart vara över.

Men ett oroligt världsläge hann ikapp. Inflation, förändrade kundbeteenden, ett minskat utbud av överlager, pandemi samt Ukrainakriget sades vara förklaringar till att e-handelssajternas omsättning hade minskat. Fyndaren var, enligt Niclas Ekdahl, ytterst priskänslig. Dödsstöten var dessutom låga marginaler.

Campadre har haft en stadig tillväxt sedan starten 2012, men har som lågprisaktör arbetat med väldigt låga marginaler, vilket innebär att senare tids försäljningstapp slår väldigt hårt på lönsamheten, sade Niclas Ekdahl till Habit i samband med konkursen.

Största ägarna (per den 31 januari 2022):
Mannax AB (Pelle Törnberg)
Cantango Ventures II AS (Tore Schiøtz)
Härstedt & Jansson Invest (Göran Härstedt och Torsten Jansson)
Strandgården Family Office (Mikael Solberg)
Hannells Holding AB (Patrik Hanell)
Styrelseordförande: Gustaf Öhrn.
Ledamöter: Christina Tillman, Johan Mark, Pelle Törnberg, Anna E Öhlin och Christian Rasmussen.

I MBRS Groups innersta ägarkrets återfinns några välkända modebransch- och näringslivsprofiler. Bland andra New Wave Groups grundare, koncernchef och huvudägare Torsten Jansson, Mikael Solberg – tidigare vd för Retail and Brands och Polarn O. Pyret – samt styrelseproffset och före detta vd:n för tidningskoncernen Metro, Pelle Törnberg – för övrigt MBRS Groups största enskilda ägare med 20 procent av aktierna.

Ägarna har varit tydliga med ambitionen att utöka bolagsportföljen. I slutet av mars fick koncernen in nytt kapital genom en nyemission på knappt 50 miljoner kronor. Frågan är vilket nästa förvärv blir.

Vi kommer vara opportunistiska och titta på bolag som antingen har en stor del av sin verksamhet online eller där det finns en möjlighet att växla upp online, sade Niclas Ekdahl i februari och ville då inte kommentera om Hunkydory var intressant. Odd Molly har gjort Hunkydory på licens sedan slutet av 2019 och har rätten att förvärva det under fjärde kvartalet 2023.

Den 19 april köpte MBRS Group bland annat domänerna Campadre och Members från konkursboet.

Habit sökte Niclas Ekdahl så sent som i går, tisdag, utan framgång. Habit lyckades däremot nå styrelseordförande Gustaf Öhrn. 

Vet du om han är tillgänglig, det är inte så att han avgår? 

– Jag vet faktiskt inte just nu, nej, nej, jag får återkomma, jag är ledsen, sade Gustaf Öhrn.   

Närmast väntar bolagets årsstämma den 25 maj.

Kommentera en artikel (1)

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11