23948sdkhjf

De kan bli Årets Modebutik

Tre butiker tävlar om branschpriset i Habit Modegalan 2019 på Grand Hôtel i Stockholm. Här berättar de vad som gör en butik framgångsrik.

Jeansbolaget i Oskarshamn är en av de tre finalisterna.
– Jag blev överraskad, det är väldigt kul, säger ägaren Tobias Frick, som även är vd för Jeansbolaget som samlar över 30 butiker i Sverige.

Han lyfter först och främst fram sina medarbetare som gör framgången möjlig.
– Victoria Rosengren, butikschef, driver på och inspirerar, Sandra Nilsson har varit med i många år och som vet hur en slipsten ska dras, och Lirim Gashim. De är själva stommen, de är fantastiska och gör ett fantastiskt jobb, säger han till Habit.
– Nu har vi nått en omsättningsnivå i lilla Oskarshamn som för oss är väldigt hög. Att vi håller den och ökar lite till är fantastiskt, säger han.

Vad är nyckeln att driva butik med framgång?
– Service, service och åter service, att se människan, ta hand om kunden och överträffa kundens förväntningar, det försöker vi jobba med hela tiden och som mina medarbetare är galet duktiga på, säger Tobias Frick.

Rolf Jonsson är vd för multibrandkedjan Johnells, vars butik i Kringlan i Södertälje, är en av finalisterna.
– Det känns jättekul att vara en av dessa tre. Vi var med för ett antal år sedan men föll på målsnöret. Nu hoppas vi på bättre flyt, säger Rolf Jonsson till Habit.

Rolf Jonsson har följt Johnells under lång tid. Han började för 37 år sedan som anställd i butiken i Nyköping, där Johnells har sitt huvudkontor. De senaste tio åren har han varit vd.
– Det är jättekul att vara med på denna resa. Jag har varit med i alla steg och vandrat uppåt sucessivt.

Rolf Jonsson är mest stolt över butikens koncept som är alldeles nytt.
– Vi har fått fram ett bra uttryck och en funktionell inredning som ligger i tiden.
Året som har gått sammanfattar så här:
– På årsbasis har vi haft ett förhållandevis bra år, det känns skönt att kunna försvara våra siffror, i dessa tuffa år. Mixen av varumärken känns positivt.

Den tredje finalisten är The Local Store i Skellefteå som drivs av Johnny Hedlund och Alexander Nordlund. Radarparet har drivit butik sedan de var 20 år. De är snart inne på sitt elfte år.
Johnny Hedlund är glad över finalistpriset.
– Det är superhäftigt. Det är bra marknadsföring till våra kunder och det är ett bevis på att vi gör något bra. Det är alltid kul att få en klapp på axeln.

The Local Store håller just nu på att byta läge i Citykompaniet. Den 28 november är det nypremiär. Grundarna har därför bråda dagar att färdigställa den nya ytan med nytt konceptet och ny inredning, som levereras från företag i trakten. Butiken blir 260 kvadratmeter, dubbelt så stor som den förra. Dessutom tillkommer 75 kvadratmeter lager i direkt anslutning till butiken. Lagret ska tillgodose både butiken och deras e-handel.

– Bygget går jättebra. Vi väntar på att något ska börja strula för vi ligger före tidsschemat, en halv dag före, skrattar Johnny Hedlund. Vi är supernöjda.

Kvadratmeterförsäljningen i den ursprungliga butiken låg på 75 000 kronor per år.
– Det är extremt högt. Vi snackar nästan mer om kubikförsäljning eftersom vi också säljer på höjden. Vi höll på att spränga både väggar och tak åt alla håll, därför var det nödvändigt att flytta till större. Vi har nästan fått hänga produkterna i taket, haha. Nu får vi det lite luftigare. Vi vill göra Local Store 4.0 samtidigt som alla ska känna igen sig. Men butiken ska kännas lite lyxigare och lite bättre, berättar Johnny Hedlund.

I den nya butiken utökar duon sortimentet av kostymer. Ny leverantör blir bland andra Tiger of Sweden. Ny kategori blir sneakers.
– Vi gör en jättesatsning på skor och tar in Vans, New Balance och Adidas som ankarmärken. Vi kommer även sälja kängor och vinterskor. För skorna gör vi en galet snygg kaklad vägg. Vi vet att skor är trixigt, men vi har en plan för att det ska bli lönsamt.

Varför går det så bra för er?
– För oss gäller det att skapa ett personligt varumärke i vår stad. Lokalkännedom är extremt viktigt: Vi vet vad kunden vill ha och de vet vad de får av oss. Vi har jättenära kontakt med våra varumärken, vi gör det här i team med dem. Det gör stor skillnad på lönsamhetsnivå. Och så utgår vi alltid ifrån vad vi själva vill ha.

Jury:
Mikael Sandström, Svensk Handel

Susanne Einhorn, Expert
Vanessa Leporati, SFD
Kajsa Åström, Habit Sko & Mode

Habit Modegalan 2019 äger rum i Spegelsalen på Grand Hôtel den 3 december.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078