23948sdkhjf

Jeansbolagets Sverige-vd efter konkurserna: ”Det har gått för fort”

Trots flera konkurser och en stängning mår Jeansbolaget-kedjan bra. Det säger Jeansbolagets Sverige-vd Tobias Frick till Habit.

I går, onsdag, var ytterligare en konkurs av en Jeansbolaget-butik ett faktum. Mellan maj och augusti har därmed totalt sju Jeansbolaget-butiker gått i konkurs och en butik har stängt på grund av olönsamhet.  

– Det är jättetråkigt, säger Tobias Frick, medgrundare och vd till Jeansbolaget Sverige AB, ett bolag fungerar som en franschisetagare till handlarna. 

Den senaste konkursen i Karlshamn, en butik som har drivits av Mattias Wickström, kom inte som någon överraskning för Sverige-vd:n.

– Den var väntad. Det har inte gått så bra under ganska lång tid.   

Det var i början av juli som modehandlaren Dennis Wallenberg på egen begäran satte sex Jeansbolagetbutiker i konkurs. 

– Det var inte väntat. Vi hade fört en tät dialog [med Dennis, reds. anm] och hoppades på sommaren. Men med bland annat höjda räntor gick det inte längre, helt enkelt. Öppningarna har gått lite för fort. Han hade en tro på sig själv och vi har bromsat honom. Han skulle ha fått ordning på de butiker han öppnade från början innan man tar nästa steg och öppnar fler butiker.  

Två av butikerna kommer att räddas, eventuellt tre, enligt Frick. Vem som kommer att ta över dem kan han inte svara på i nuläget eftersom kontrakten inte är skrivna.  

– Det är folk i branschen som har hört av sig som tycker att butikerna definitivt har ett berättigande. Två är nästan klara medan vi för dialog om den tredje. 

Med handen på hjärtat, skulle ni ha kunnat hjälpt handlarna mer?

– Självkritiken är i så fall att vi skulle ha sagt nej till några av Dennis öppningar.

Trots de senaste konkurserna beskriver Tobias Frick läget för de resterande 26 Jeansbolaget-butikerna som är i drift som god.

– Överlag mår de bra. Det går fortsatt väldigt bra och vi ökar på väldigt många ställen. Men ta vilken kedja som helst, då finns det alltid lådor som inte alltid mår helt hundra, av många olika anledningar.  

Hur är marknaden för modebranschen överlag, enligt dig?

– Efter covid går vi kanske in i ytterligare ett litet stålbad när hushållen får mindre i plånböckerna och till följd av räntehöjningar. Det kommer nog att kännas under hösten, men blir inte några jättestora tapp. Det är inte de signalerna vi får inom Jeansbolaget. Tvärtom är det många som ligger och ökar, och har en både bra vår och sommar. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096