23948sdkhjf

Kloka insikter på Habit Modebranschens dag

Att känna sin kund på djupet, satsa på influencer marketing, agera globalt med lyhördhet för lokala kulturer och skapa en hype var några av dagens budskap.

Trots att talarna på Habit Modebranschens dag, som ägde rum på Textile Fashion Center i Borås  den 5 september, representerade allt från uppstartsföretag med ett fåtal anställda till globala jättar fanns många gemensamma röda trådar genom dagen.

Allra tydligast var analysen av, och kommunikationen med, slutkonsument. Att veta vilken kund man har, utnyttja data för att förstå hens köpbeteende men också göra hemläxan innan man satsar på nya målgrupper eller marknader.

– First impression så viktigt. Man får bara en chans och det är bättre att vänta om man inte är helt säker, menade Magnus Hjörne, wholesale director för Na-kd, som nu rullar ut sitt mode i fysiska butiker.

Annika Telléus, som jobbar med konsumentinsikter, visade talande exempel på hur fel det kan gå för dem som går in på nya marknader utan att analysera kultur och konsumtionsmönster.

– Vi utgår hela tiden från att andra tänker som vi själva, vilket förstås blir helt fel. Ställ öppna frågor, följdfrågor och klustra inte människor.

Hur många svenskar vet att vita underlakan bara används för begravning i Beijing eller att olika handdukar för över- respektive underkropp är en självklarhet där?

Att influencer marketing skulle vara en utdöende fluga höll ingen med om. Tvärtom. Fenomenet kommer att fortsätta växa och förädlas. Lin Eriksson Nordström, Valuefication, Magnus Hjörne på Na-kd, e-handelsexperten Moon-Suck Song och John Henrics vd John Ekström delade med sig av både framgångskoncept och skräckexempel.

– Instagram har inte varit så bra för oss men Youtubers däremot. Vi gjorde ett samarbete med en kille som har 5 miljoner följare. Han var jättekräsen, vill känna och prova plaggen först men det blev också väldigt bra. Det kostade 200 000 men vi sålde för en miljon genom honom, berättade John Ekström.

Lin Eriksson Nordström viftade bestämt bort frågan om arvode till influencers.

– Självklart ska de ha betalt! Många jobbar extremt stenhårt, de har egna produktionsteam, makeup och allt.

Lin Eriksson Nordström menade att många företag är slarviga i sin research och hur avtalen med influencers formuleras vilket kan orsaka stora problem – som i exemplet med Little Jinder och H&M.

– Influencer marketing är bara ett annat sätt att köpa media. Man måste budgetera och hantera som med vilken annan marknadsföring som helst, sätta KPI:er, följa upp och optimera. Och ha tydliga avtal, särskilt om rättigheter till bilder och content. Och googla personen innan!

Liksom Josephine Ahlengren från Lectra belyste Rickard Lindqvist från Atacac, branschens överproduktion, produktion on-demand och möjligheterna med digitaliseringen. Med Atacacs digitala produktionsprocess kan de gå från skiss till färdigt plagg på en månad.

– Vårt mål är att alla plagg ska vara slutsålda redan när produktionen är klar och vi har börjat testa boka-tidigt-rabatter, som man gör i hotellbranschen. Vi ser också en enorm marknad för digital fåfänga och att köpa kläder till sin digitala avatar.

Att sälja kläder genom dataspel, streamingtjänster eller vilken kanal som helst som har en självklar koppling återkom även Moon-Suck Song till. Han menar att kanaler som Spotify kan bli en guldgruva för såväl leverantörer av hörlurar som merchandise av typen t-shirts med bandtryck. Samarbeten som drar båda varumärkena framåt. Det finns mycket att lära av den hype som till exempel designsamarbeten inom sneakers haft globalt enligt e-handelsexperten.

– Get the crowd, skapa unikt innehåll, var tydlig med vilken position du vill ha, var infrastruktur, skapa en hype och gå ut i så många länder som möjligt – och booom, du har en miljardaffär, summerade Moon-Suck Song.

Enligt flera deltagare som Habit talade med gick budskapet från de talare som ärligt delade med sig av motgångar och problemlösning fram extra bra. Till exempel Magnus Hjörne som berättade att han gick upp 17 kilo under det hårda arbetet att styra om delar av en snabbfotad, e-handelsskuta till det långsammare retailtempot och Adam Friberg, som med nya företaget Avavav säger sig ha gjort ”70 procent fel och 30 procent rätt” och stått på Pont Vecchio i Florens med en sten i famnen, redo att hoppa i vattnet.

Allt sagt med glimten i ögat men en nyttig påminnelse att det även bakom de glammigaste modefasaderna döljer sig stenhårt arbete bortom 40-timmarsveckor, stora risktaganden och mängder av misstag.

Dagens coolaste citat står estradören och influencerexperten Lin Eriksson Nordström för:

– Jag jobbar bara med varumärken som har typ 100 procents varumärkeskännedom. Typ Gud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109