23948sdkhjf

"Konsumenten vilseleds om hållbar bomull"

Snedvriden konkurrens när ickehållbar bomull marknadsförs som hållbar, enligt färsk debattartikel.

Flera aktörer inom mode slöt under den gångna helgen upp bakom en debattartikel i Göteborgs Posten  där atikelförfattaren Cecilia Solér,  docent i marknadsföring vid Handelshögskolan Göteborgs universitet, menar att konkurrensen för hållbara bomullskläder och textilier snedvrids när icke-ekologisk BCI-bomull felaktigt marknadsförs som hållbar bomull.

Därtill blir det missvisande när H&M och Ikea lyfts fram som föregångare vad gäller kläder och textilier gjorda av hållbar bomull när det i huvudsak sker genom Better Cotton Initiative (BCI).

Det är något som artikelförfattaren och aktörerna också menar vilseleder konsumenten som inte förstår att hen behöver betala mer för ekologisk och hållbart odlad bomull.

I debattartikeln, som bland annat signerats av Mini Rodinis grundare Cassandra Rhodin, Nudie Jeans hållbarhetschef Sandya Lang, Dedicateds vd Johan Graffner och Fredrik Strand vd och grundare av Another Textile Company, framgår att man ur fler hänseende ser att den växande förekomsten av BCI-bomull är problematisk.

I debattartikeln framgår att ”Vi är mycket oroade över denna utveckling då BCI-bomull inte är odlad på ett hållbart vis, utan med kemiska bekämpningsmedel - inte med ekologiska metoder. Även om BCI har minskat användningen av kemiska bekämpningsmedel kraftigt på vissa håll så påverkas biodiversitet och mänsklig hälsa starkt negativt av dessa medel. Inte minst genom att många bomullsbönder odlar sin egen mat på eller bredvid bomullsfälten som sprutas med bekämpningsmedel. Dessutom är 95 procent av all bomull från Indien - BCI-bomull inkluderad - genmodifierad. Genmodifierad bomull medför ohållbara effekter som till exempel ökad spridning av skadedjur. Inom ekologisk bomullsodling är genmodifierad bomull förbjuden. Från ett klimatperspektiv är BCI-bomull djupt problematisk - koldioxidutsläppen per kilo är dubbelt så stora som för ekologisk bomullsodling”, uppger artikelförfattaren.

Ökningen av BCI-bomull inom mode- och textilbranschen har gått snabbt och i fjol ökade förekomsten av BCI-bomull med cirka 45 procent. Ökningen sker på bekostnad av produktionen av ekologisk bomull som har halverats sedan 2010, enligt debattartikeln.

Priset på BCI-bomull är  inte enligt artikeln nämnvärt högre än för så kallad konventionellt odlad bomull.

Nu vill artikelförfattarna se åtgärder och att den organisation och struktur som BCI byggt upp används för att på allvar göra BCI-bomull hållbar. Dett kan ske  genom att bomullen odlas i enlighet med kriterier för ekologisk odling och utan utan kemiska insatsmedel och genmodifierat utsäde. Därtill vill man att priserna för BCI-bomull justeras uppåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093