23948sdkhjf

Modeinnovatörer vinner Nykomling-pris

Duon gör mode på helt nytt sätt.

Man skulle kunna säga att de revolutionerar modebranschen; Rickard Lindqvist och Jimmy Herdberg. De är grundarna till klädvarumärket Atacac som under torsdagskvällen vann Habits pris Årets Nykomling. Juryn sammanfattar det så här: ”Teknik, innovation och nytänkande samt ambitiösa visioner har tagit denna nykomling till att bli årets vinnare.”

I kategorin konkurrerade de med svensk-franska varumärket Aéyne och Bite Studios.

Rickard Lindqvist är utbildad herrskräddare och designer och har även doktorerat på Textilhögskolan i Borås. Jimmy Herdberg driver, förutom Atacac, den digitala byrån Kokokaka. Atacacs designprocess är digitaliserad och 3D-anpassad. I stället för att sy upp prover läggs plaggen i form av renderade 3D-bilder upp till försäljning i deras e-handel. När beställningarna väl är lagda sys kläderna upp i den egna fabriken. Atacac syr även åt externa företag.

Prismodellen skiljer sig från branschens: I stället för att sälja till fullpris och sedan rea som är brukligt, gör Atacac det omvända: Plagget är som billigast när det lanseras i webbutiken; två tredjedelar lägre än fullpris. Priset stiger allt eftersom plagget tillverkas, och är som dyrast när det lagerhålls. Dessutom konstrueras vissa plagg i ett enda stycke, vilket Atacac är ganska ensamma om.

Juryns motivering:
Med viljan och modet att lämna ett avtryck till en branschförändring har årets vinnare på ett inspirerande sätt visat att det går att göra mode genom att etablera nya affärsmodeller som gynnar alla parter i modekedjan. Teknik, innovation och nytänkande samt ambitiösa visioner har tagit denna nykomling till att bli årets vinnare.

Finalister:
Atacac
Aéryne
Bite Studios

Jury:
Ellen Flybäck, Marketplace Borås
Sofia-Li Modin, Swedish Fashion Council
Simon Hjelte, Modeink
Minna Heino, Nordiska Textilakademin
Freddy Bustos, Habit 

Artikeln är en del av vårt tema om Habit Modegalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078