23948sdkhjf

EU-förbud mot CMR-ämnen i tyg

EU:s medlemsländer har godkänt kommissionens förslag om att förbjuda 33 särskilt farliga ämnen och ämnesgrupper som förekommer i textilier.

Det är första gången som EU-kommissionen föreslagit ett så brett förbud när det gäller användning av farliga ämnen i konsumentvaror enligt EUs kemikalielagstiftning Reach.

Sverige har under lång tid varit pådrivande för att få till en bred EU-reglering av farliga ämnen i textilier och stöttade kommissionens förslag.

- Jag är stolt över att Sveriges långa och hårda arbete med att driva på ett förbud mot farliga ämnen i textilier som människor använder varje dag nu har gett resultat, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Ämnena som omfattas av EU-kommissionens förslag är konstaterat cancerframkallande, reproduktionsstörande eller kan mutagena, CRM-ämnen.

EU kommer nu att förbjuda användningen av 33 ämnen eller ämnesgrupper i textilprodukter. På listan står fyra särskilt farliga metaller: kadmium, krom, arsenik och bly samt ett antal särskilt farliga ftalater. Ftalater är en grupp ämnen som används för att mjukgöra plast och förekommer i exempelvis textiltryck.

Förslaget från EU-kommissionen innebär att CMR-ämnen förbjuds i skor och varor av textil, exempelvis kläder, lakan, handdukar och inredningstextilier som konsumenter kommer i kontakt med. Det betyder att tyger i bilar, bussar och möbler i offentliga miljöer också kommer att omfattas.

CMR-ämnen är ämnen som är cancerframkallande, skadliga för arvsmassan, mutagena, eller som kan störa fortplantningsförmågan, reproduktionstoxiska.

Syftet med förbudet är att minska användarnas exponering för ämnena. EU:s medlemsländer har vid en omröstning i EU:s Reach-kommitté i dag röstat för att införa det föreslagna förbudet.

Det exakta datumet för när förbudet införs är ännu inte fastställt, men det blir i slutet av 2020

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11