23948sdkhjf

JC stämde franchisetagare på miljonbelopp - SR granskar modekedjan

Modekedjan hamnade i konflikt med franchisetagare och stämde fem av sex kvarvarande aktörer. Det framgår av Sveriges Radios Kaliber som i två program granskar kedjan.

Kedjan drog dock tillbaka stämningarna och i programmet framgår att kedjan förlikats med franchisetagarna. 

I dag återstår 1 franchisetagare och JC driver själva de 40 butiker som i dag ingår i kedjan.

– Vi har beslutat att sakta, i enlighet med dem, se till att de inte har franchise längre, säger Stefano di Martino, JC:s operativa chef i en kommentar.

Radioprogrammet har varit i kontakt med fler franchisetagare som berättar om att de krävts på pengar för varor som de aldrig beställt eller fått. En av dem är David Wong som fram till i slutet av januari i år drev en butik med JC-skylt i Norrköping och som stämdes på 3 miljoner kronor.

Det känns ju absolut som ett tufft sätt att under pågående diskussioner försöka lösa problem. Lite skrämseltaktik – det är min personliga slutsats av det att man försökte skrämmas helt enkelt, säger David Wong till Ekot.

Flera av de tidigare franchisetagarna driver i dag denimbutiker under Jeansbolaget-skylt.

2013 förväravdes kedjan från RNB av kinesiska ägare, Denim Island med Gordon Wu i spetsen, och 2016 gick bolaget igenom en rekonstruktion.

Bolaget räddades genom att få skulderna nedskrivna med omkring 160 miljoner kronor. Enligt kaliber är det oklart hur det går för kedjan då man är två och en halv månad sen med att lämna in årsredovisning. Senast JC redovisade siffror var enligt Kaliber för 2015.

I det första programmet ger sig även Kaliber-teamet på jakt efter varumärket Crockers ägare. Hongkongbaserade Smart Perfect Limited förvärvade varumärket för 12,5 miljoner kronor och var största fodringsägare till JC i rekonstruktionen, som inleddes i april 2016, med en fodran om 140 miljoner kronor.

Bolaget hade avgörande inflytande över om JC skulle gå i konkurs eller ej, men när Kaliber besöker adressen i Honkong som bolaget är listat på uppstår oklarheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109