23948sdkhjf

Ullprojektet fortsätter: Mål att skala till industriell nivå

Det treåriga projektet The Swedish Wool Initiaitve som leddes av Axfoundation och som avslutades vid årsskiftet, får en uppföljning. Även denna gång med Axfoundation i förarsätet och med projektledaren Johan Sidenmark vid rodret.

Den första treårsfasen fokuserade på att bygga upp en värdekedja och ett logistikflöde för att ta tillvara svensk ull som råvara till kläd- och heminredningsbranschen. Projektet resulterade i ett klassificeringssystem för ull; en standard som ska förenkla att både sälja och köpa ullråvara i Sverige. Klassificeringen innebär att ull från småskaliga svenska gårdar kan inkluderas och matchas med efterfrågan från inköpare.   

Denna gång är projektets målsättning att skala upp den inhemska ullproduktionen till industriell nivå. Ambitionen är att sätta upp en insamlingsplats för ull i Dalarna och utveckla produkter med svensk ull som råvara ihop med svenska varumärken.

Projektet leds utöver Axfoundation av Dalarna Science Park.

– Genom piloten i Dalarna drar vi lärdomar om hur insamling av ull skulle kunna se ut nationellt. För att klara av att samla in större volymer i landet behöver systemet hänga samman. Effektiviteten i den svenska ullens värdekedja behöver öka så att all svensk ull kommer till användning till sitt högsta värde, säger Lina Sofia Lundin, projektledare på Dalarna Science Park.

Även denna gång ingår Filippa K och Tiger of Sweden i projektet. Nya är Houdini Sportswear, Röyk, Wool Rebel, men också skolor, möbelföretag och aktörer i värdekedjan: Insjöns väveri, Nyby Gård, , Sätergläntan, Verk, Västkustens ullinsamling, Väveriet i Bollnäs, Woolie Design, Wålstedts ullspinneri och Åddebo Ull. 

– Vi samlar en bredd av aktörer som normalt konkurrerar men som nu samarbetar för att hitta gemensamma konkreta lösningar som gynnar alla. Det här är ett otroligt viktigt steg mot en hållbar och cirkulär industri, säger Johan Sidenmark, från Axfoundation.

Projektet finansieras delvis av Vinnova och Region Dalarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062