23948sdkhjf

Lager 157:s grundare startar nytt varumärke med branschprofil

Designern Robert Berggren och Stefan Palm, grundare av Lager 157, gör gemensam sak 15 år efter att de gick skilda vägar med herrmärket Pour.

Nu återförenas profilerna i ännu ett gemensamt modeprojekt. Core RD Knitting Co tar vid där de slutade senast. Tillsammans drev de Pour mellan åren 2001 till 2008.

– Vi var inte riktigt färdiga med Pour. Detta är Pour 2.0, ett Pour som är relevant för sin samtid, säger designern Robert Berggren, och fortsätter:

– Vi har hela tiden pratat om att vi borde göra någonting igen. Under de senaste tre åren har samtalen varit intensiva. Vi har bollat en idé, smakat på den och funderat på namn.

Resultatet lanserades i slutet av september. Kollektionen består av 17 klassiska, skräddade plagg i svart – från väst, kavaj till carcoat –för herr och dam. 

– Vi tänker oss många små kollektioner, 20–50 plagg av varje. Gillar folk det så får vi göra fler nästa gång. Vi vill göra unika plagg, kanske till och med i tre exemplar, säger Robert Berggren.

Varför startar ni igen?

– Att få uttrycka sig med mode är otroligt centralt. Man kan beröra de stora frågorna eller en ytlig trend. Det är ett stort mänskligt behov. Men det handlar också om att lära känna sig själv och att få uttrycka det, säger Stefan Palm.

Initialt distribueras varumärket hos Jus i Stockholm och i egen e-handel. Med start under våren nästa år kommer det att säljas hos utvalda återförsäljare.

– Vi har inte gjort något kommersiellt Excel-ark eller har någon tydlig plan. Någon gång måste man börja, och så började vi. Jag tror inte man startar ett varumärke för att man tror att man ska ut och dominera modevärlden, att man ska bli störst och ta över. Det får ha en organisk gång, resonerar Robert Berggren.

Stefan Palm ser däremot en potential internationellt.

– Core har en internationell smak. Vi vet av erfarenheterna från Pour att Asien gillar det här. Vi har också kontakter i USA, Paris och Belgien. Det är naturliga städer och länder som varumärket kan hamna i.

I det nya projektet beskriver Stefan Palm sig som en ”facilitator” medan Robert Berggren driver designprocessen.

– Sedan byter vi plats ibland. Det finns ett yinyang-förhållande. Robban är väldigt duktig på kvaliteter, detaljer och silhuetter medan jag jobbar med bredare penseldrag, säger Stefan Palm.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156