23948sdkhjf

UC: Många handelsföretag får kämpa hårt för att överleva

Även om konkurserna minskade i detaljhandeln i september beskriver UC stämningsläget som svagast jämfört med övriga delbranscher.

62 företag inom detaljhandeln försattes i konkurs i september jämfört med 68 under motsvarande månad i fjol, enligt statistik från UC. Men trots att antalet konkurser minskade med 9 procent under månaden spår UC att nedgången kommer brytas under hösten med ett ökande antal konkurser, bland annat som en följd av det ekonomiska läget.

Hittills i år har antalet konkurser i detaljhandeln ökat med 33 procent och 646 företag har gått omkull jämfört med 486 under motsvarande niomånadersperiod i fjol.

Samtidigt är antalet nystartade företag fortsatt det lägsta på ett decennium inom detaljhandeln. Likande utveckling syns även inom byggindustrin, hotell och restaurangbranschen.

– Trots minskningen i antalet konkurser den gånga månaden inom detaljhandeln är det den bransch inom näringslivet där stämningsläget är som svagast. Det är mycket troligt att konkurserna kommer att ta fart igen under hösten, vilket bland annat Konjunkturinstitutet konstaterat i sin senaste mätning, säger Gabriella Göransson, vd på UC. 

Effekterna av Riksbankens åtgärder för att minska inflationen och stärka den svenska kronan kommer att dröja. 

– I bästa fall kommer vi att få se en långsam förstärkning av kronan där flera komponenter spelar in såsom minskad oro kring fastighetssektorn, men dessförinnan kommer många handelsföretag att få kämpa hårt för sin överlevnad.

Under september månad ökade de totala antalet konkurser i landet med 14 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Hittills i år, januari till september, har antalet konkurser ökat med 34 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11