23948sdkhjf

Här är finalisterna till Årets mönsterkonstruktör 2023

HABIT FASHION AWARDS 2023: För första gången delas utmärkelsen Årets mönsterkonstruktör ut. Priset sätter ljuset på de främsta mönsterkonstruktörerna i Norden. Juryn har nu utsett tre finalister.

Finalisterna i Habit Fashion Awards och kategorin Årets mönsterkonstruktör 2023 har enligt juryn visat prov på att de kan jobba med många olika plagg på såväl dam- som herrsidan. De är tre passionerade mönsterkonstruktörer som brinner för att kontinuerligt utveckla och förbättra plaggens passform i takt med att verktygen och industrin förbättras.

Birgitta Chincholle har visat prov på att hon är en kreativ mönsterkonstruktör som jobbat med många olika designer. Hon har dessutom skapat passformen för många tekniskt avancerade plagg, både fysiska och digitala.

Jesper Sabro Jensen visar en stor bredd på att ta fram passform på allt från skira klänningar i chiffong till tunga skräddade herrockar.

Gunilla Gunnarsdotter är en av de första svenska frilanskonstruktörerna och har varit ansvarig för att ta fram passformen på flera storsäljare för en rad olika dam- och herrmärken.

Intresset för priset som delats ut för första gången och som inbegriper hela den nordiska modebranschen har varit överväldigande, berättar Göran Sundberg, juryordförande och lektor på Beckmans Designhögskola.

– Vi har fått in många fler bidrag än jag ens vågade hoppas på, och väldigt bra nominerade, dessutom. Det är så många duktiga mönsterkonstruktörer som vi skulle vilja uppmärksamma utöver de som går till final i år. Därför hoppas jag att vi kan fortsätta dela ut priset i flera år framöver – det håller kategorin för, säger han till Habit.

Det som utmärker finalisterna är både en känsla för fin form och bra mönster, men också en stor detaljkunskap. Juryn har även tittat på hur de nominerade kunna arbetat med hur produkter och plagg överensstämmer med varumärket och dess värden.

– Finalisterna är dessutom väldigt meriterade yrkesmänniskor som är bra förebilder för området, och som vi tror är väldigt bra språkrör för mönsterkonstruktionsyrket, säger Göran Sundberg.

Utmärkelsen Årets mönsterkonstruktör är viktig för att uppmärksamma det dolda, men viktiga arbetet som görs bakom allt bra mode, menar han. 

– En riktigt genomarbetad mönsterkonstruktion och fin passform kan lyfta vilket plagg som helst. Vi vill att de får äran för det arbetet som faktiskt görs, och vi vill såklart också locka talanger för framtiden.

Den uppfattningen delas även av jurymedlemmen Hans Olsson, som också är ordförande för den nordiska grenen av branschorganisationen IACDE.

– Det är en yrkesgrupp som kanske varit lite i skymundan. De flesta priser har tidigare fokuserat på designern eller klädmärket i sig. Jag tycker det är viktigt att ha vi belyser vikten av mönsterkonstruktörerna eftersom vi förverkligar designerns plaggskiss med fokus på passform, säger han till Habit.

För IACDE som organisation är det också särskilt viktigt att vara en del av juryn för Årets mönsterkonstruktör.

– Vi ville vara med och främja och lyfta fram den här yrkesgruppen som vi anser också har en nyckelroll i produktutvecklingen, säger Hans Olsson.

Finalisterna har tagits fram av en jury som förutom Göran Sundberg och Hans Olsson också består av Jovita Balseviciene, business developer på Lectra, Maria Åkergren, grundare av Pattern Stockholm och 3Dear, Gisle Mariani Mardal, utvecklingschef på NF&TA samt Sille Winther Hjernö, teamleader for pattern department på DK Company.

Habit delar ut pris i ytterligare tre kategorier: Årets denimvarumärke, Årets hållbarhetspris och Årets modevarumärke

Vinnarna i Habit Fashion Awards respektive kategori avslöjas under Habits stora branschdag, Habit Modebranschens Dag, den 5 oktober på Auktionsverket i Göteborg.

Artikeln är en del av vårt tema om Habit Fashion Awards.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078