23948sdkhjf

Stilindex tillbaka: Modehandeln lyfte i februari

Efter att Svensk Handel stoppade Stilindex i januari redovisas nu åter försäljningssiffrorna för kläd- och skohandeln.

Februari månad blev ett försäljningslyft för klädhandeln och deras e-handel med drygt 6 procent i löpande priser jämfört med motsvarande månad i fjol. Försäljningen för skohandeln uppvisar ett plus på 0,7 procent. Jämförs siffran med februari 2021 lyfter försäljningen i klädbutikerna med nästan 30 procent medan resultatet för skohandeln landar på 8,4 procent. 

Läs även: Därför stoppas Stilindex för januari

Svensk Handel tonar dock ned uppgången och benämner klädhandelns februariökning som "marginell". Argumentet är att försäljningen redovisas i löpande priser. Skulle försäljningen ha mätts i fasta priser skulle modehandeln ha noterat en minskning, skriver Svensk Handel. I sammanhanget nämns hyresökningar om 11 procent sedan årsskiftet. 

– Modebutikerna är bland de som drabbas absolut värst av de kraftiga hyreshöjningarna. Hyrornas andel av omsättningen blir allt större vilket skapar en stor oro. Situationen är allvarlig och till syvende och sist är det jobb och företagande som står på spel, säger Svensk Handels vd, Sofia Larsen, i en kommentar.

Arbetsgivarorganisationen är samtidigt bekymrad om den närmsta framtiden. I månadsskiftet mars/april höjs arbetsgivaravgiften för unga i. 
– Att göra det i detta läge när vi möter en lågkonjunktur slår inte bara hårt mot modebutiker runt om i landet, utan det drabbar givetvis även yngre människor som vill arbeta inom handeln, antingen direkt efter studenten, eller i kombination med studier. Vår uppmaning till regeringen är tydlig – tänk om, säger Sofia Larsen. 

Stilindex februari 2023
Butiker och e-handel Februari 2023-2022 Februari 2023 - 2021
Kläder 6,1 % 28,2 %
Skor 0,7 % 8,4 %

Källa: Svensk Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11