23948sdkhjf

Därför stoppas Stilindex för januari: ”Hade riskerat att ge en kraftigt vilseledande bild”

Uppdaterad 15:55 och 17:00

Svensk Handel kommer inte att leverera några försäljningssiffror för kläd- och skohandeln som avser januari månad. Anledningen till varför Stilindex utgår beror på att "urvalet av inrapporterande företag har lett till att vi denna gång ser en stor diskrepans mellan resultatet i Stilindex och de indikatorer som fångar hela modebranschen". Det skriver Svensk Handels presschef till Habit. 

Att kommunicera försäljningsstatistiken skulle därför bli "mycket" vilseledande, enligt Svensk Handel, då Stilindex används som en indikator för hur branschen går. 

Svensk Handels chefsekonom, Maria Mikkonen, ger följande förklaring:  

– På grund av ett antal olyckligt sammanfallande faktorer har det för januari månad uppstått en mycket stor diskrepans mellan Stilindex och övrig tillgänglig data som beskriver branschens försäljningsutveckling. Stilindex för januari hade, om den publicerats, riskerat att ge en kraftigt vilseledande bild. Detta då andra datakällor, exempelvis statistik över korttransaktionerna, indikerar helt andra resultat för kläd- och skobranschen.

Avtalsrörelsen pågår för fullt: Skulle ni hålla inne Stilindex om det visar sig att kläd- och skohandeln uppvisar synnerligen bra försäljningssiffror?
– Nej. Beslutet att inte publicera Stilindex för januari har ingen koppling till avtalsrörelsen överhuvudtaget.

Stilindex för februari planeras som vanligt och släpps den 13 mars. Men hur det blir den ackumulerade försäljningen, som redovisas varje månad och för helår, är osäkert just nu, enligt Maria Mikkonen.  

– Vi analyserar just hur vi säkerställer att Stilindex framgent kan ge en snabb men korrekt bild av läget i kläd- och skohandeln. I det arbetet ingår frågan om hur data för januari och helår ska hanteras. Vi återkommer i frågan så snart vi har ett besked.

Läs även: KOMMENTAR: ”Jag är tämligen säker – Stilindexet för januari stämmer”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Syskonpar vill nå yngre publik med sommarbutik i Båstad
H&M välkomnar PETA:s avslöjande om djurplågeri
The Resort Co växer med externt kapital: ”Påbörjat vår resa mot globalt varumärke”
Acne Studios leker med designpråket i nyöppnad Miamibutik
Här är Filippa K:s senaste butiksöppning
Bric-a-brac öppnar citybutik i norr
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.092