23948sdkhjf

Icebug ställer om till grön el i Vietnam – vd:n uppmanar branschen att hänga på: ”Utnyttja den här chansen”

Icebug hjälper fabrikerna i Vietnam att installera solceller – vill inspirera fler bolag att följa efter. 

Jonseredsföretaget Icebug vill minska fossilberoendet i produktionsledet och bistår sedan två år tillbaka fabrikerna i Vietnam att installera solceller på taken. Arbetet sker genom ett pilotprojekt tillsammans med ett tyskt solenergiföretag, Baywa r.e.  

De tre fabriker där Icebug har tillverkning kan genom att ställa om till solceller minska utsläppen med motsvarande 5 000 ton koldioxidekvivalenter per år tack, enligt Icebug.

Nu är ambitionen att inspirera fler sko- och klädföretag som har produktion i Vietnam att gå i Icebugs fotspår. Företagets vd och grundare, David Ekelund, vill att Icebugs erfarenheter ska komma fler till del.
– Klimatkrisen är akut och vi måste alla minska våra utsläpp snabbt. Vi är ett litet företag, men om vi kan inspirera större bolag att kopiera oss och dra nytta av allt det arbete vi har lagt ner i det här kan vi göra verklig skillnad. Därför delar vi med oss av den här mycket effektiva modellen, säger David Ekelund.

Modellen bygger på att fabrikerna åtar sig att köpa den el som produceras på det egna taket under 15 år. Solenergipartnern Bayware tar i gengäld hand om finansiering, installation och garanterar leverans av elektricitet under kontraktstiden, uppger Icebug.

– Omställning till solenergi innebär inte att vi löser klimatkrisen, men det är en extremt snabb och kostnadseffektiv metod att minska våra utsläpp markant. Vi uppmanar alla i branschen att ta ansvar och utnyttja den här chansen. Vi har precis lagt 15 månader på att hitta det bästa sättet så det är bara att hoppa på tåget, säger David Ekelund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094