23948sdkhjf

Myndighet vill se krafttag mot användning av PFAS

Kemikalieinspektionen lägger fram ett nytt lagförslag tillsammans med myndigheter i fyra andra länder där tillverkning och försäljning av PFAS förbjuds.

– Det här är ett historiskt omfattande lagförslag. Det handlar om mer än 10 000 ämnen som används brett i samhället och där många är bevisat skadliga för både människor och miljö. När förslaget går igenom kommer det leda till att de här utsläppen upphör, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist, i en kommentar.

Habit har tidigare rapporterat om EU:s beslut att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Nu kommer alltså ytterligare förbud.

Bakom det nuvarande förslaget ligger flera års kartläggning av hur mycket PFAS som tillverkas och säljs och vilka de största utsläppssektorerna är. Fluorgaser som bland annat används till luftkonditionering står tillsammans med textilier och medicinsk utrustning för de stora utsläppen. Andra betydande användningsområden är olika typer av förpackningar, transportsektorn och byggprodukter.

Utredningen visar att utsläppen av PFAS beräknas ligga på 75 000 ton per år inom EU. En siffra som utifrån dagens konsumtionsmönster förväntas öka över tid om inget görs. I beräkningarna ingår inte utsläppen som sker i avfallsledet, vilket betyder att utsläppen sannolikt är betydligt högre.

– Vårt lagförslag innebär att flera branscher måste ställa om, men vi är övertygade om att kostnaderna som följer av fortsatta utsläpp är ännu högre, säger Per Ängquist.

Förslaget som lagts fram innebär att vissa användningsområden får tidsbegränsade undantag. Det handlar till exempel om skyddskläder och produkter inom medicinteknik där PFAS fyller en viktig funktion och det i nuläget inte finns några alternativ att använda.

PFAS-ämnen som omfattas av begränsningsförslaget definieras som: Varje ämne som innehåller minst en fullt fluorerad metylgrupp (-CF3) eller en fullt fluorerad metylengrupp (-CF2-) utan någon väte-, klor-, brom-, eller jodatom fäst vid den. Denna definition omfattar mer än 10 000 PFAS-ämnen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072