23948sdkhjf

Nybildad modeallians lägger fram åtgärdspaket

Efter toppmötet i oktober i fjol har medlemmarna kommit överens om fyra punkter för att skynda på modebranschens omställning. 

Nätverket European Fashion Alliance, EFA, som bildades i juni förra året, har enats om hur modebranschen ska tackla miljöutmaningarna framöver och hur branschen ska stöttas. 

Nätverket, som består av 29 europeiska branschorganisationer, moderåd, forsknings- och utbildningsinstutioner, träffades under ett toppmöte i höstas på Gran Canaria. Organisationens syfte är skynda på modeindustrins arbete inom bland annat hållbarhet och innovation i Europa.

Under mötet, där 59 representanter från 23 länder deltog, var EU:s "gröna giv", eller "green deal" på engelska, i fokus. Den gröna given går ut på att EU ska vara klimatneutralt till 2050 – ett mål som EFA ska bidra till och arbeta för. 

  

EFA:s ledamöter enades om ett åtgärdsprogram som innehåller fyra punkter och som nu offentliggörs. Följande står på agendan: Att ta fram en etisk, social och hållbar uppförandekod för EFA-medlemmarna, att upprätta och genomföra utbildningar i hållbarhet och teknik och stärka de nya generationerna då de anses vara "viktiga krafter i den digitala, cirkulära och sociala omställningen". EFA ska vidare ta fram en ny "green deal" för industrin som grundar sig på ett cirkulärt och socialt europeiskt modesystem som baseras på delad data mellan medlemsländerna.        

Från Sverige deltog Jennie Rosén, vd för Swedish Fashion Council, SFC. 

–SFC har länge jobbat för att lyfta unga talanger och deras roll i omställning av industrin. Att aktörer från hela den europeiska marknaden nu samlas för att lyfta det arbete till nästa nivån kommer ha en otroligt stor påverkan på branschen. Tillsammans skapar vi den framtid vi vill se, säger Jennie Rosén i en kommentar. 

Under året kommer EFA att undersöka vilka behov och utmaningar som mode- och textilföretagen i Europa står inför.

Nästa möte ska hållas under våren.           

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11