23948sdkhjf

Mer textil skulle kunna återvinnas – men miljardinvesteringar behövs

Idag återvinns mindre än en procent av klädtextilierna.

Med rätt åtgärder skulle samma siffra kunna vara mellan 18- 26 procent fram till 2030, enligt en ny rapport från Mckinsey. 

En nyckel i att möjliggöra för en ökad textilåtervinning är att skapa bättre möjligheter för insamling av klädtextilier. 

– Återvinning av textilier till nya kläder är en central åtgärd för att göra industrin mer hållbar och cirkulär, men också en möjlighet att skapa värde från de stora mängder textilavfall som finns, förklarar Jonatan Janmark, medförfattare av Mckinseys studie och partner på Mckinsey i en kommentar.  

Men även om återvinningen skulle öka, skulle vissa utmaningar kvarstå. Bland annat sorteringsproblemen, där knappar och dragkedjor ska tas bort och olika fiberssammansättningar ska matchas ihop. Det är något som fortsatt behöver lösas, enligt rapporten. 

För att återvinningen ska kunna ökas i den mängden till 2030, skulle det krävas investeringar på 6 till 7 miljarder euro för att utveckla insamling, sortering, och byggandet av återvinningscenter. Investeringarna skulle kunna ge en avkastning på 20 till 25 procent.

Dessutom skulle det kunna leda till andra fördelar, enligt rapporten.

– Investeringar i fiber-till-fiber-återvinning är motiverat inte enbart utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Nya värdefulla råmaterial kan skapas i återvinningsprocessen. Detta skulle möjliggöra ökad klädproduktion i Europa och bidra till ytterligare värdeskapande, säger Jonatan Janmark i en kommentar. 

EU:s textilstrategi fram till 2030 går bland annat ut på att alla kläder som säljs inom EU ska ha en lång livslängd, ska kunna lagas och återvinnas och i stor utsträckning vara tillverkade av återvunna fibrer. Det gör att återvinningsutvecklingen kan vara särskilt intressant för modebranschen.  

Författare till rapporten är Saskia Hedrich,Jonathan Janmark, Nikolai Langguth, Karl-Hendrik Magnus, och Moa Strand. De är alla representanter för Mckinseys detaljhandelsavdelning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Skoleverantör om Footways skulder: ”Förstår att det är på väg att gå åt skogen”
Footway förnekar likviditetsproblem
Pondus fyller 30 – ”Vi har aldrig visat röda siffror”
Newhouse lanserar kundklubb
Här förbereder Patagonia sin Sverigeöppning
Best of Basic satsar dubbelt på Frölunda Torg
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.095