23948sdkhjf

Lindex ingår samarbete med skogsbolag

Lindex inleder samarbete med Södra Skogsägarna för att kunna skapa återvunna plagg.

Lindex och Södra Skogsägarna ska i ett samarbete tillverka 250 ton viskosfiber, med hjälp av tekniken oncemore. Det blir ungefär en miljon plagg som kommer att finnas till försäljning i början på 2023. 

– I dag finns det stora utmaningar kring storskalig återvinning av textil där oncemore är en viktig möjliggörare. Genom vårt samarbete kan vi bidra till en mer hållbar textilindustri samtidigt som vi tar ytterligare kliv på vår cirkulära resa och minskar vår miljöpåverkan, säger Annette Tenstam, strategisk hållbarhetschef på Lindex i en kommentar. 

Oncemore är en teknik för att storskaligt återvinna blandad textil som Södra ligger bakom. Viskosfibern tillverkas vid Södras massabruk i Mörrum i Blekinge, där det mesta av materialet som förädlas kommer från Södras medlemmar. Materialet som ska återvinnas till de kläder som Lindex ska sälja är insamlat i norra Europa, enligt ett pressmeddelande.  

Södra samarbetar också med Bestseller, och de första oncemore-återvunna plaggen rullades ut i början av juni.

Den Stockmann-ägda modeaktören har som mål att 100 procent av kläderna ska vara återvunna eller komma från hållbara källor 2025. Lindex är också i färd med att bygga ett nytt automatiserat lager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125