23948sdkhjf

400 kvadrat secondhand till Sergelgatan

Sergelgatan i Stockholm, som genomgått en omfattande renovering i flera år, börjar resa sig ur askan. Under 2021 har framför allt krogutbudet, som tidigare varit i det närmaste obefintligt, fått ett lyft tack vare nya Bastard Burgers och Bockholmengruppens Italienskan, Hötorgets kvarterskrog och takbaren La Terazza. 

Nu kliver projektet in i nästa fas och under våren öppnar bland annat second hand-butiken Arkivet. Butiken blir grundaren Caroline Hamrins fjärde, med en yta på 400 kvadratmeter. 

Att ett fastighetsbolag som Vasakronan väljer en secondhand-aktör i bästa a-läge tillhör inte vanligheterna, annat än för tillfälliga kontrakt när lokalefterfrågan är låg.

– Arkivet har ett starkt och genomtänkt erbjudande som ligger helt rätt i tiden. Att kombinera hållbarhet med mode, och dessutom presentera det på ett smakfullt sätt, är något som efterfrågas av medvetna konsumenter. Butiken representerar också på ett fint sätt det vi som fastighetsägare vill att gatan ska vara – ett riktigt intressant stråk för de som jobbar, bor och rör sig i området och har fokus på mat, kultur, möten, upplevelser och mode, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm i ett pressmeddelande.

Arkivets USP är att sälja begagnade, men i nytid tillverkade, plagg och accessoarer på kommission vilket uppenbarligen fallit Stockholms kvinnor i smaken. Tillsammans med holdingbolaget Klädarkivet Holding AB omsatte Hamrins butiker 15,6 miljoner kronor under 2020 och genererade ett resultat på 1,3 miljoner.

Den första butiken, på Norrtullsgatan 33 i Stockholm omsatte 1,8 miljoner sitt första aktiva år, som var 2017 och 6,7 miljoner 2020. Norrtullsbutiken är också den mest lönsamma med ett resultat efter finansiella poster på 969 000 kronor vid 2020 års bokslutet. Klädarkivet Östermalm tillkom i mars 2019 och Klädarkivet Göteborg, som ligger på Järntorget 4, i augusti 2020.

Under 2022 kommer även Spirit of att öppna på Sergelgatan.

Läs också: De öppnar på Sergelgatan

Om Sergelstan

Omvandlingen av området runt Sergels torg, Brunkebergstorg, vid Hötorget, längs Hamngatan och Sergelgatan påbörjades 2014 och är den mest omfattande stadsutvecklingen på 50 år. Fastighetsägare och Stockholm stad har tillsammans investerat drygt 15 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078