23948sdkhjf

Ica Maxi och Södra i samarbete – ska återvinna 56 000 plagg

De gamla Ica Maxi-kläderna blir råmaterial till 28 000 nya plagg tack vare en ny återvinningsprocess.

Södra har tagit fram processen OnceMore där stora volymer använda textilier, även färgade arbetskläder, kan omvandlas till nya kläder och textilier. 

Som första projekt kommer 56 000 plagg från 88 Ica Maxi-butiker runt om i Sverige återvinnas på Södras bruk i Mörrum under 2022. Tack vare samarbetet kommer de gamla Ica-kläderna bli råmaterial för motsvarande 28 000 nya plagg i stället för att förbrännas.

Som Fri Köpenskap tidigare berättat har nya arbetskläder tagits fram till Maxi-medarbetarna (läs mer här). De gamla ska nu alltså återvinnas som en del i arbetet att göra verksamheten ännu mer hållbar.  

– Vi vill ge våra gamla arbetskläder ett nytt värde i stället för att kasta dem, vilket annars görs med textiler som inte kan användas längre. Södra och OnceMore erbjuder just den cirkulära lösningen som vi letar efter. Tack vare att Södra kommit långt i sin satsning, har de också kapacitet att ta emot mängden som krävs, säger Anders Axelsson, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Processen kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger en ren, högkvalitativ textilmassa. Tidigare har textilåtervinningen endast skett i form av vita textilier, bland annat i form av lakan och handdukar. Men efter ett längre utvecklingsarbete, kan nu också färgade textilier återvinnas.

– För första gången någonsin i Sverige, kanske till och med i världen, kan färgade arbetskläder av bomull och polyester återvinnas i stor skala och bli till nya textilier igen. Det är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri och vi är glada över att göra det i samarbete med en stor aktör som Ica Maxi, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef på Södra Innovation. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094