23948sdkhjf

Svensk skofackhandel riskerar raderas ut

DEBATT: Förlusterna för de svenska skohandlarna har skapat en akut situation. Vill vi ha kvar skobutiker i Sverige? Den frågan ställer sig skohandlaren Peter Oscarsson.

Med de nya restriktioner som nu införs så är det inte många skobutiker som kan överleva. Restriktionerna innebär en direkt avrådan att besöka butiker. Det är i praktiken näringsförbud för hela skofackhandeln. Företagen kan inte överleva under de förutsättningarna. Restriktioner mot småbutiker måste i så fall innebära riktade stöd direkt till dessa butiker. Stöd som är anpassade för dessa butiker.

Sedan i mars när pandemin startade så har besöken i de svenska skobutikerna minskat drastiskt. Det har absolut inte varit någon trängsel. Problemet har varit omvänt. Alldeles för få kunder för att företagen ska överleva. Det har aldrig varit mer folktomt i butikerna. I våra butiker kommer enstaka kunder in. Det är inga problem att hålla avstånd.

Förlusterna skenar iväg och väldigt många butiker har tvingats säga upp personal. Skobutikerna har idag svårt att betala sina leverantörer och måste dra ner samtliga kostnader till bristningsgränsen.

I det läget straffar man butikerna genom att införa generella restriktioner mot att besöka butiker. De hårdare råden innebär att väldigt många jobb och butiker försvinner i ett rasande tempo.

Butiker fyller en samhällsfunktion som många kanske tar för givet. Risken är att det inte upptäcks förrän skobutikerna är borta men då är det försent. Vill vi ha kvar jobb, service och levande städer med gemenskap i framtiden så måste beslutsfattare och politiker tänka efter.

Dessa företag har betalat moms och skatter i alla tider. Företag som betalar skatt på arbeten är svenska statens största direkta och indirekta inkomstkälla. Nu avråds människor från att besöka oss.

Att införa restriktionerna utan att presentera hur butikerna ska kompenseras är verkligen att helt dra undan mattan för fackhandelsbutikerna. Nu ber vi om hjälp för att överleva!! Det är bråttom.

Peter Oscarsson

Skohandlare Halmstad

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078