23948sdkhjf

Strejken avblåst – parterna överens

Efter strandade avtalsförhandlingar mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund gick den sistnämnda under förra veckan ut och varslade om strejk i morgon den 13 november, om parterna inte kunde komma överens.

Nu står det klart att parterna är överens och att strejken är avblåst.

Svensk Handels vd Karin Johansson drar en lättnads suck.

Det är en stor lättnad att hotet om en strejk är avvärjt. I tider med snabbt ökande smittspridning och utökade restriktioner som slår mot hela samhället hade det varit djupt oansvarigt att kasta ut handeln i en strejk. Det hade inneburit tomma butikshyllor och ökad trängsel, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Det nya avtalet följer industrins märke och ligger på 5,4 procent över 29 månader.

Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

I det nya avtalet höjs ingångslönerna med 90 procent av löneökningstakten.

Coronakrisen har inneburit att ungdomsarbetslösheten ökat till rekordnivåer. Genom att hålla igen på höjningen av ingångslönerna sänker vi tröskeln in på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson.

Linda PalmetzhoferHandels ordförande, är också nöjd.

– Det är beslutsamheten och stridsviljan hos alla Handels medlemmar och förtroendevalda som gör att vi fått till ett så bra avtal. Handels medlemmar tog låglönefajten, säger hon 

Det nya avtalet gäller för anställda i butiker, på lager och e-handelsföretag. Avtalet löper från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023.

Avtalet i korthet: 

  • En anställd med en heltidslön på 25 000 kronor/månad får 0,5 procent högre löneökning än de som tjänar över 26 100 kronor/månad.
  • Lägstalönerna i avtalen höjs. För en vuxen person utan branschvana innebär det en ökning av lönen på 5,5 procent.
  • En person som idag är anställd på en lägstalön utan branschvana, dvs 21 814 kr/mån, kan få ut 1,2 % högre löneökning genom låglönesatsningen. 
  • Lönen höjs mest det första året, alltså direkt från nu den 1 november. 
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063