23948sdkhjf

Tvåårigt avtal klart för handeln

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har tecknat nya kollektivavtal. Avtalen, som omfattar totalt 200 000 anställda, följer märket med en total kostnadsram på 7,4 procent över två år.

Både detaljhandelsavtalet och lager- och e-handelsavtalet är färdigförhandlat. Detaljhandelsavtalet är det största kollektivavtalet på den privata arbetsmarknaden och omfattar närmare 160 000 anställda. Ytterligare cirka 40 000 omfattas av lager- och e-handelsavtalet.

Det samlade avtalsvärdet för vart och av de två kollektivavtalen är 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent första året och 3,3 procent år två.

För butiksanställda höjs lönerna med 12,62 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor per månad för heltid fördelat på två år. För lagerarbetare och anställda i e-handeln höjs lönen med 12,04 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor per månad för heltid fördelat på två år.

Enligt Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson har förhandlingarna varit svåra. Det är en lättnad att ha kommit i mål, menar han.

– Det är ett styrkebesked att handeln levererar avtal som följer industrins märke och vi hoppas att det också kan bidra till stabilitet på arbetsmarknaden i den fortsatta avtalsrörelsen. Den höga nivån på årets märke kommer vara mycket utmanande för stora delar av handeln, men i ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att nu stå upp för den svenska lönebildningsmodellen och märkessättningen.

Handels är nöjd med avtalet.  

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen och krävde högre lön och fler timmar på kontraktet. Det har vi också lyckats uppnå. Det här är de högsta löneökningarna vi någonsin drivit igenom och det är det bästa vi kunde uppnå givet det läge vi befinner oss i, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Joakim Levin, Nudie Jeans: ”Det vi håller på med är att skapa morgondagens vintage”
Svenska pristagare i topp på Drapersgalan
MBRS avyttrar och går vidare i mindre kostym
H&M investerar i plattform för exklusiva sneakers
Han är ny vd för Elevenate
Gant nyinviger butiken på Birger Jarlsgatan
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047