23948sdkhjf

Snart bommar sista butikerna för Flash igen: "Affären hade inte gått ihop med normal kalkyl"

Kedjan riskerar gå samma öde till mötes som insomnade systerkedjan Dea Axelssons om ingen köper konkursboet.

Den 24 mars försattes överraskande Lund Fashion, där kedjorna Flash och Dea Axelssons ingick, i konkurs. Lund Fashion ägdes av Mellby Gård, som bland annat även äger modekedjan Kappahl och Oscar Jacobson.

I slutet av april stod det dock klart att 15 av Flash tidigare 95 butiker, i huvudsak i Skåne, skulle drivas vidare under sommaren. Nu stänger även de butikerna snart.

Enligt konkursförvaltaren Peter Öfverman vid Ackordscentralen Syd har utförsäljningen av lagret gått väldigt bra. 

- Försäljningen har gått över förväntan men det har också att göra med att det fanns ett stort och kurant lager med fina vår- och sommarvaror som sålts till rabatterade priser, upp till 50 procent i vissa fall. Konkursen kom plötsligt och i normala fall vid ett konkursförfarande så har man ofta försökt sälja ut varor under en längre tid. Då består lagret ofta av äldre och mer utplockat sortiment men så var det inte i det här fallet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att med en normal kalkyl så hade den här affären inte gått ihop, säger Peter Öfverman till Habit.

Han lägger till att hela branschen präglats av utförsäljningar och att kunderna inte behövt handla modevaror till fullt pris vilket säkert lett till att många konsumenter handlat mer än vad de normalt skulle gjort.

I månadskiftet augusti och september stänger fem av butikerna medan de resterande tio håller öppet till sista september.

Därefter vet Peter Öfverman ännu inte vilket öde kedjan går till mötes.

- Flash är till salu i den minitappning som kedjan är i idag. Det finns ett visst intresse men något seriösare bud har ännu inte kommit in. Ingen vet hur pandemin utvecklas och hur läget ser ut i höst. Men om någon förvärvar verksamheten så blir det svårt att dra igång något direkt för det behövs nya varor att fylla butikerna med. I slutet av september kommer lagret vara tämligen utplockat, säger Peter Öfverman.

- Men det skulle kunna bli så att någon förvärvar varumärket och konceptet och lägger det i malpåse i två år för att sedan satsa igen.

Peter Öfverman säger att fastighetsägarna varit nöjda över att samarbetet fortsatt och att butikerna varit öppna.

-Vi har ett väldigt bra samarbete med fastighetsägarna som vi har skrivit kortare kontrakt med och de tycker förstås att det har varit bra att vi kunnat driva delar av verksamheten vidare under sommaren. Många hoppas säkert fortfarande att kedjan ska leva vidare. De butiker som hållt öppet under sommaren är också Flash äldsta och de som drivits på de mest inarbetade adresserna. Även om det är otroligt sorgligt att vi kommit hit med Flash så har vi ändå fått bättre betalt för varorna än om vi skulle ha sålt hela verksamheten direkt, säger Peter Öfverman.

I Lund Fashion ingick även Dea Axelssons och kedjan är nu avvecklad när den sista butiken stängde i sommar.

- Det fanns inget intresse för det varumärket och butikerna var koncentrerade till Stockholm. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094