23948sdkhjf

16 företag nominerade till hållbarhetspriser

Secondhandkonceptet Arkivet återfinns i tre kategorier och därtill är bland andra Coloreel, Gemme collective, Asket, Remake, Grandpa och House of Dagmar nominerade till hållbarhetsutmärkelser i Encouragement for Action.

I juni 2018 instiftade  Stockholm Fashion District hållbarhetsutmärkelsen och uppmuntranspriset Encouragement for Action. Syftet är att uppmuntra företag att fortsätta på redan inslagen väg mot en hållbarare modeindustri.

I fjol prisades Bite Studios, Atacac, Nudie jeans och Re:newcell och vid premiärupplagan i augusti 2018 kammade mode- och textilföretagen Filippa K, Swedish Stockings, Rekotex och We are Spindye hem varsin utmärkelse.

Och nu har 16 företag i  fyra kategorier nominerats till årets uppplaga av priset och de fyra  vinnarna presenteras sedan vid en ceremoni den 10 augusti 2020 i anslutning till Fashion Week Trade.

De nominerade modeföretagen har enligt jurygrupperna "alla en stark
intention och patos att genom förändrade affärsmodeller och innovation skapa en hållbarare modeindustri".


- Runt 80 procent av ett plaggs miljöpåverkan uppstår under produktionsprocessen. Av den anledningen är det viktigt att modebranschen tar sitt ansvar. Samtidigt är det viktigt att inte kompromissa med designuttrycket: Modeföretag måste bli klimatsmartare, men med bibehållen modegrad. Därför är det glädjande att så många av årets kandidater satsat på ökad klimatmedvetenhet i kombination med god design. Detta är något som är särskilt utmärkande för årets omgång, att inte bara hållbarhetsstrategierna blivit mer avancerade utan att även formspråket är genomgående starkt, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap, Lunds Universitet och ordförande i det etiska rådet för Encouragement for Action i en kommentar.

De nominerade 2020 är; 
Fashion tech

Coloreel
Gemme collective
Guringo design studio - Streamateria
Siptex
Wargön

Fashion retail talks sustainability

Arkivet Second Hand
Asket
Cissi och Selma
Grandpa
House of Dagmar

Closing the loop
Arkivet Second Hand
Remake Stockholm Stadsmissionen
Södra (PET/CO separation)
XV Group

Value-bearing sustainability
Arkivet Second Hand
Asket
John Sterner
Hope - A new standard
Seaquelle 
Beskyddare av Encouragement for Action 2020 är BMW Bilia Group och Nacka Kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078