23948sdkhjf

”Läget fortfarande väldigt allvarligt”

Om försäljningsraset i fysisk handel i maj.

I går, torsdag, släpptes försäljningssiffrorna för kläd- och skohandeln inklusive deras e-handel från Svensk Handel Stil.

Försäljningen backade med 26 respektive 45 procent. Men när butikernas e-handel exkluderas hamnar talen ännu lägre. För klädhandeln blev raset 32 procent jämfört med 48 procent i april, medan skohandeln backade med drygt 50 procent, enligt Mikael Sandström, ordförande i Svensk Handel Stil.
– Minskningen är mindre än i april, men läget är fortfarande väldigt allvarligt. Att tappa 32 procent av omsättningen är katastrofalt. För att inte tala om skohandeln som minskade med 50 procent, säger han till Habit.
– Klädkonsumtionen är behovsstyd, men skohandeln är ännu mer behovsstyrd. Under coronarestriktionerna har behovet av att köpa nya skor varit liten, vilket förklarar nedgången.

Under maj månad har försäljningen varit kampanjdriven samtidigt minskar försäljningen stort. Vilka slutsatser ska man dra av det?
– Handeln har hamnat i ett svårt läge. Det är inte bara omsättningen som sjunker utan även marginalerna. Omsättningen är bara en del av problemet. Volymerna är säkert större när konsumenterna kan handla till rabatterade priser. Men för att överhuvudtaget få snurr på lagret är det så här handeln måste göra.

Mikael Sandström spår ett fortsatt tapp under juni.
– Men jag tror att minskningarna kommer vara mindre. Folk vågar att ge se ut i större utsträckning nu.

Kommer vi få se fler rekonstruktioner och konkurser till följd av de stora ihållande försäljningsminskningarna?
– Jag tror vi kommer se en allmän nedgång i modehandln även under hösten av olika anledningar, och jag tror även det kommer en andra konkursvåg när det är dags att betala tillbaka uppskjutna skatter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093