23948sdkhjf

"Bolaget var skuldtyngt redan då vi tog över"

Vd Mats Ljungström om Oscar of Swedens konkurs.

måndagen kunde Habit berätta att anrika skjortmärket Oscar of Sweden försatts i konkurs vid Borås tingsrätt den 4 juni.

Modebolaget förvärvades av Sir of Sweden i december i fjol och vd Mats Ljungström säger att det varit en utmaning från start men att inledningen på året var mycket positiv.

- Det är verkligen så sorgligt. Men bolaget var skuldtyngt redan då vi tog över i slutet på förra året. Det som är så tråkigt är att året inleddes så bra med en ökning om 16 procent och vi såg verkligen försiktigt positivt på framtiden. Men så släcktes det ljuset och hoppet helt av corona, säger Mats Ljungström till Habit.

Marginalerna var så små och med stora lån så blir en sådan här kris bara för mycket, uppger han vidare.

- Den senaste månaden har likviditetsbristen varit akut och mot slutet så gick det inte längre. Det är ett resultat av för stor skuldbörda i företaget men också att många butikskunder inte har förmåga att betala. 

Nu hoppas han att varumärket grundat i Borås 1949 ska leva vidare i någon form.

- Min förhoppning är att märket ska leva vidare för att det är ett så fint och gammalt varumärke som jag hoppas inte ska försvinna. Det finns även ett stort varulager med fina produkter. Jag tror och hoppas att det finns en framtid för Oscar of Sweden.

Du driver också Sir of Sweden; offrades dotterbolaget för att du skulle kunna driva det andra bolaget vidare?

-Den finansiella ställningen är helt annorlunda i Sir of Sweden. Konkursen i Oscar of Sweden påverkar inte Sir. Men det är klart att situationen är väldigt tufft för alla i den här branschen just nu. Inte minst då vi med båda varumärkena vänder oss till affärskunder som just nu arbetar hemma i myskläder och inte köper skjortor. Våren  är en väldigt viktig säsong för oss med studentfirande, bröllop och stora fester och allt sådant är ju inställt nu och det påverkar såklart oss väldigt negativt, säger Mats Ljungström till Habit.

Oscar of Sweden har ett stort antal återförsäljare på flera europeiska marknder.

Det finns även en butik med Oscar of Sweden-skylt i Bromma Blocks i Stockholm.Butiken drivs av en extern återförsäljare, Stockmood AB, men som i princip är en monobrandbutik för Oscar of Sweden, uppger Mats Ljungström.

Butiken berörs inte av konkursen.

Stockmood har även öppnat en butik i Stockholm Quality Outlet i Barkarby under maj med Oscar of Sweden som huvudleverantör.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078