23948sdkhjf

Svensk Handel: Vart sjätte företag har fått sänkt hyra

Bara 1 procent av de företag som tappat hälften av sin försäljning har fått del av den statliga lånegarantin.

Frågan om hyresstöd har varit en av de mest brännheta inom handeln sedan coronautbrottet. Nu visar en undersöknikng av Svensk Handel att bland de företag som tappat minst hälfen av sin försäljning har bara vart femte fått sänkt hyra.

– Regeringens hyresstöd verkade till en början lovvärt men har dessvärre blivit en hägring för många handlare. Snart ska handlarna betala in hyra nummer två under krisen och jag befarar att det kan leda till nya konkurser, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Efter personalen är hyrorna butikernas största kostnad. Svensk Handels undersökning visar att vart sjätte företag (16 procent) har fått sänkt hyra. Motsvarande siffra bland företag som tappat minst 50 procent av sin försäljning är 21 procent.

Enligt Svensk Handels undersökning är det flera av regeringens stödåtgärder som inte når fram till handelns företag. Två av tre (67 procent) av sällanköpsvaruhandlarna anger att coronakrisen har medfört att de har finansierings- och likviditetsproblem. Cirka 10 000 företag är så pressade att de överlever max två månader till om krisen fortsätter som i dag.

Trots den statliga lånegarantin visar undersökningen att banklån inte är det som räddar handelns företag genom krisen. Bland de företag som tappat hälften av sin försäljning anger endast 1 procent att de lånat pengar på banken med den statliga lånegarantin. Fler än så har försökt men fått nej. En del handlare har fått anstånd med hyran och skatteinbetalningarna.

– Att skjuta fram inbetalningar och ta nya lån kan hjälpa vissa på kort sikt men risken är att problemet skjuts på framtiden. En förlorad försäljningsdag är svår att vinna tillbaka. Handlarna behöver åtgärder som tillfälligt lättar på kostnadsbördan, säger Karin Johansson.

Stödåtgärder som flest företag i detaljhandeln tagit del av:

  1. Sänkta arbetsgivaravgifter 74 %
  2. Fått beslut om kortidspermittering/korttidsarbete 27 %
  3. Fått anstånd med betalning av hyran 20 %
  4. Fått sänkt hyra 16 %
  5. Anstånd med skatteinbetalningar 16 %
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094