23948sdkhjf

Svensk Handel: "Tondövt med punktskatt på mode"

Svensk Handel kritiska till förslaget om kemikalieskatt på mode och menar att det handlar om symbolpolitik.

Svensk Handel är starkt kritiska mot förslaget att införa en skatt på mode, som även skulle omfatta begagnat mode, enligt den utredning som regeringen mottog på onsdagen och kallar förslaget straffskatt. 

Också för timingen mitt under pågående coronapandemi vilket gör att Svensk Handel gärna ser att regeringen parkerar förslaget och utvärder det nogrannt.

– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder. Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas. Det skulle vara ett dråpslag mot en redan hårt pressad bransch, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i en kommentar.

Svensk Handel menar att cirka 80 till 90 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte innehåller de identifierade  kemikalierna men  kommer de ändå att beskattas.

– I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb, säger Mats Hedenström.

Som förslaget nu är utformat ligger skatten på 40 kronor per kilo. Om företagen kan visa på avsaknad av innehåll av dessa kemikalier ska ändå 5 procent av skatten betalas.

Svensk Handel menar att förslaget slår hårt mot en redan pressad bransch och uppsakttar att  skatten ska slå ut cirka 700 arbetstillfällen och innebära att cirka 100 klädföretag tvingas till nedläggning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094