23948sdkhjf

H&M vill se hyreslättnader

H&M vill skjuta på hyresbetalningar i Tyskland och förhandla om kontrakt i Storbritannien.

Allt fler detaljhandlare börjar på olika sätt ifrågasätta sina hyreskostnader i spåren av covid-19.

I helgen uppgav H&M att klädjätten planerar att skjuta upp sina hyresinbetalningar i Tyskland. Tidigare i förra veckan kom signaler från Storbritannien där H&M vill att hyresvärdarna ska gå med på att kraftigt förkorta uppsägningstiden för butikskontrakten.

Detaljhandlarnas hyreskostnader fortsätter att ticka samtidigt som butiksintäkterna strypts helt då lokalerna tvingats stänga på många marknader till följd av olika coronarelaterade myndighetsbeslut. I Tyskland, där H&M-gruppens samtliga 460 butiker är stängda, planerar bolaget att skjuta upp hyresinbetalningarna, rapporterar Deutsche Welle.

Hur länge detta ska gälla är något oklart då H&M dels uppger en tidsperiod på tre månader, dels att hyresbetalningarna skjuts upp "tills situationen har klarnat". "Med tanke på den nuvarande situationen (orsakad av pandemin) är en påverkan på kort eller medellång sikt på vår verksamhet oundviklig", sade talesperson för H&M.

I Storbritannien, där H&M-gruppens 301 butiker är stängda, har bolaget skickat ett brev där hyresvärdarna uppmanas att gå med på nya villkor som säger att butikskontrakten kan säga upp med en månads varsel, skriver Financial Times. H&M vill att de nya uppsägningsvillkoren ska gälla förutsatt att marknadsförhållandena inte återgår till det normala, till den nivå som gällde innan utbrottet av coviD-19, innan 24 juni. "Vi ser det som ett gemensamt ansvar mellan oss och våra partners (hyresvärdarna, reds anm) att säkerställa en ekonomisk stabil och hållbar framtid för våra företag", uppgav en talesperson för H&M.

Utöver den svenska klädjätten har flera andra globala detaljhandlare börjat resonera i termer av hyreslättnader, däribland tyska Adidas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125