23948sdkhjf

Newhouse i rekonstruktion

Ännu ett modeföretag har drabbats av likviditetsbrist till följd av coronapandemin. Newhouse driver 14 butiker.

Den 24 mars lämnade Newhouse Design  in en ansökan om företagsrekonstruktion till Borås tingsrätt. Även det egna retailbolaget Fourshops är försatt i rekonstruktion.

Ansökan beviljades på onsdagen och till rekonstruktör har Marcus Wenner vid Svensk Företagsrekonstruktion utsetts.

Upprinnelsen till att modeföretaget nu tvingas till rekonstruktion, skriver bolaget i ansökan, är coronapandemin som fått försäljningen att falla i fysiska butiker sedan i slutet av februari och bankens plötsliga uppsägning av checkkrediten som bolaget behöver för verksamheten. 

"I samband med utbrottet av Covid-19 har försäljningen i systerbolaget Fourshops, som bedriver verksamhet genom de egna fysiska butikerna, minskat drastiskt och flera av koncernens återförsäljare har också minskat försäljningen avsevärt de senaste veckorna", skriver bolaget i rekonstruktionsansökan.

Enligt ansökan arbetade de övriga koncernbolagen på enligt planen att den vikande försäljningen kunde hanteras med hjälp av koncernens checkkredit. "Bolagets plan var att möta den uteblivna försäljningen med bland annat omförhandlingar av hyreskontrakt, förbättrade leveranstörsvillkor, korttidspermitteringar och eventuellt uppsägningar och nedskärningar", heter det i ansökan.

Vidare gjordes digitala försäljningsdrivande åtgärder och kampanjer.

I fredags fick modeföretaget en likviditetsbrist när deras bank sedan mer än 20 år tillbaka valde att stänga ned samtliga konton i verksamheten.

Till Habit uppger vd Antonia Häller att ”Newhouse har, liksom många andra i branschen, gått igenom en tuff tid. Dock så hade ett stort förändringsarbete lett till att siffrorna gått från röda till svarta.”

Hon berättar vidare att sedan november 2018 har bolagets försäljningen återhämtat sig och försäljningen i de egna butikerna har ökat  och likviditeten har kontinuerligt stärkts.

Per i fredags nyttjades endast en liten del av de beviljade krediterna i banken.

Så sent som i början av mars skrev Habit att modeföretaget nyöppnat butiken i Jönköping, byggt om flera butiker enligt ett nytt koncept och satsat på en ny e-handelsplattform. 

Sedan 2018 har bolaget gjort stora satsningar på e-handel, marknadsföring, förändringar i organisationen och utveckling av arbetssättet med att ta fram kollektioner samt nya inköpsstrategier.

Det arbetet har givit resultat, menar Antonia Häller, och i januari i år var prognosen att koncernen skulle nå ett positivt resultat med drygt 800 000 kronor i det brutna räkenskapsåret som slutar i april, jämfört med – 6 miljoner kronor för föregående år  för  Newhouse och systerretailbolaget Fourshops.

Men så kom coronapandemin.

Antonia Häller säger även att företaget i februari tidigt vidtog åtgärder och såg ut att klara de fallande försäljningssiffrorna.

Banken valde ändå att stänga ner alla bankkonton och då fanns ingen annan väg än att ansöka om företagsrekonstruktion för att kunna säkra den fortsatta verksamheten, menar hon.

 Företagsrekonstruktionen kommer att ge oss ett bra stöd och vi får hjälp med att betala löner och skatt de kommande månaderna. Detta ger oss ett andrum så vi kan fortsätta den vanliga verksamheten och göra klart det lönsamhetsarbete som vi har påbörjat. Vi har stora ambitioner för framtiden och för att inte tappa fart så använder vi även denna period och ser över möjligheten att få in externa investerare. De aktörer som klarar av denna akuta situation kommer ha en bra chans att snabbt ta marknadsandelar under våren och sommaren. Eftersom vi hade kommit så långt i vårt eget förändringsarbete så ligger vi i en mycket bra position för framtiden och vi är övertygade i kommer gå ur den här krisen ännu starkare, säger Antonia Häller, vd till Habit.

Hon är också också tacksam och ödmjuk över hur reaktionerna har varit i och kring företaget.

-Alla anställda verkar också ha bestämt sig för att det här ska gå bra så det är just nu en bra energi på kontoret och ute i butikerna. Jag vill också tacka de hyresvärdar som visat förståelse för situationen genom att anstånd och rabatter för flera av våra lokaler.

Antonia Häller meddelar att rekonstruktören Marcus Wenner siar att rekonstruktionen kommer att ta mellan tre och fyra månader.

-Av det som jag har kunnat se hittills så har Newhouse alldeles utmärkta förutsättningar att genomföra en lyckad företagsrekonstruktion. Bolagens skuldsättning är låg och det är ett  välkänt och inarbetat varumärket vilket borgar för att försäljningstappet snabbt kan återhämtas. För det fall det finns behov av skuldnedskrivning så finns också den möjligheten, men det kommer man nog inte riktigt kunna säga mer om förrän det går att överblicka hur smittoeffekterna verkar på hela samhället, uppger Marcus Wenner till Habit.

Bolaget har 14 egna butiker. På Habits fråga om butiksstängningar väntar säger Antonia Häller att inga beslut om det är tagna.

Newhouse och Fourshops omsatte cirka 61 miljoner kronor förra året. 

Newhouse Design är grundat 1986 och ingår i familjeägda koncernen Jarl Häller AB, grundat på 1950-talet. I bolaget designas och produceras damkläder som säljs via egna butiker, via systerbolaget Fourshops som också försatts i rekonstruktion, och återförsäljare i Sverige, Norge och Finland. 

I koncernen finns även Scandress som gör profil- och arbetskläder.

 Borgenärssammanträde ska hållas i Borås tingsrätt den 15 april.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078