23948sdkhjf

Konkursförvaltaren om Thernlunds: "Det finns intresse"

Modebutikskedjan försattes i konkurs strax efter jul.

Den 27 december 2019 försattes Lidingöbaserade Thernlunds Modehus i konkurs vid Stockholms tingsrätt, något som Lidingö nyheter var först med att berätta.

Ansökan skedde på egen begäran då bolaget är på obestånd.

Till Habit säger konkursförvaltaren David Rutegård vid Advokatfirman Carler att kedjan haft det kämpigt en längre tid och att bland annat förvärvet av Gatt tyngde bolagets finansiella ställning.

Thernlunds förvärvade Gatt, med fyra fysiska butiker samt e-handel, den 18 oktober 2016. Efter förvärvet uppgick Thernlunds butiksbestånd till 11 fysiska butiker samt webbutik.

Nu uppger konkursförvaltaren att det finns ett intresse för den anrika modekedjan men villl inte gå in närmare på om det gäller förvärv av verksamheten, namnet och/eller enskilda eller flera av butikslokalerna.

– Det finns intresse för Thernlunds men mer konkret än så kan jag inte vara. Vad jag förstår så försökte ägarna hitta nya möjligheter till att finansiera bolaget under hösten men när det misslyckades så såg man ingen annan utväg än att försätta bolaget i konkurs, säger David Rutegård till Habit.

För närvarande pågår utförsäljning i de av kedjans butiker som fortfrande är öppna och till Habit uppger konkursförvaltaren att konkursutförsäljningen väntas pågå åtminstone januari ut.

Utförsäljning sker i butikerna i Nacka Forum, Bromma Blocks, Sollentuna Centrum, Lidingö Herr, Täby Centrum, Mall of Scandinavia och Stockholm Globen. Butikerna har öppet i enlighet med vanliga öppettider men förändringar kan ske med kort varsel.

Butiker som inte anges i listan stängdes före eller i anslutning till konkursutbrottet och håller inte öppet. Det gäller butikerna i Liljeholmens Galleria, Lidingö Centrum och Tyresö Centrum. Förutom fysiska butiker har kedjan drivit webbutik som stängdes i och med konkursansökan.

Enligt David Rutegård gick hyreskontraktet för butiken i Tyresö Centrum ut innan konkursen och det fanns inget intresse att förnya kontraktet givet det tuffa läget under hösten.

Har vissa butiker varit lönsamma?

– Det är säkert så att vissa butiker gått bättre än andra men exakt hur utvecklingen varit för de enskilda butikerna kan jag inte svara på. Vissa butiker har säkert haft högre omsättning som butikerna i bland annat Mall of Scandinavia och Täby Centrum men där är ju samtidigt konstnaderna för att driva butikerna högre. Därför kan inte uttala mig om vissa enheter varit mer lönsamma än andra, säger David Rutegård till Habit.

Hur stora är skulderna?

– Skulderna överstiger tillgångarna men mer än så kan jag inte säga. Det finns tillgångar i stora klädlager men hur stora det är vill jag inte gå in på då det också är en viktig fråga i framtida förhandlingar, säger David Rutegård.

Datum för edgångssammanträde är den 11 februari vid Stockholms tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142