23948sdkhjf

ASFB utser ny chef

Samgåendet mellan ASFB och SFC uteblev. SFC lägger locket på om framtiden.

För snart två år sedan meddelade ASFB, Association of Fashion Brands, och SFC, Swedish Fashion Council, sitt sammangående. Men något nytt namn, som skulle tillkännages under våren 2018, kommunicerades aldrig. Fusionen, som tillkännagavs i januari 2018, skulle stärka svensk modeindustri.

Bakom den nybildade organisationen ingick även Svensk Handel, Teko, Agenturföretagen/Stockholm Fashion District, Stockholmsmässan och Föreningen Svenskt Mode.

Samtidigt slutade Emma Ohlson som generalsekreterare för ASFB, och ersattes aldrig. Till vd för den nybildade organisationen utsågs i stället Jennie Rosén. Det kommunicerades också att Fashion Week Stockholm i framtiden skulle arrangeras av den nybildade organisationen, vilket också gjordes. Men någon modevecka i augusti i år blev det aldrig.

Nu visar det sig att något samgående aldrig verkar ha kommit till stånd, enligt källor till Habit. I stället har ASFB och SFC gått skilda vägar. Det gäller även Teko, som enligt källor till Habit, har hoppat av Swedish Fashion Council. Cecilia Tall, som har ingått i SFC:s styrelse, avgick den 21 oktober, enligt Bolagsverket. Habit har vid ett flertal tillfällen sökt henne för en kommentar.

Efter två år väljer nu ASFB att gå tillbaka till ursprunget och har rekryterat Catarina Midby som ny generalsekreterare. Catarina Midby har en bakgrund som modechef på Damernas Värld i slutet av 1990-talet och har de senaste fem åren arbetat som hållbarhetschef på H&M i Storbritannien och Irland. Hon ligger även bakom det egna märket Midby Studio.

Nu ska ASFB:s aktiviteter återtas och medlemmarna engageras, säger hon till Habit.
– Nu tar vi nya tag med ASFB. Vårt uppdrag är att samordna, stötta och främja svensk mode, alltså våra svenska varumärken. Vi kommer att satsa ännu mer på internationaliseringen och möjligheterna till allt större räckvidd och tillväxt, säger hon till Habit.

Vilka nya tag som står på agendan ska Catarina Midby återkomma till efter möte med styrelsen.

Kommer ni att ha något samröre med Swedish Fashion Council?
– Det hoppas jag. Vi vill och bör samarbeta med relevanta aktörer både i Sverige och internationellt, säger Catarina Midby.

Habit har sökt Jennie Rosén, vd för SFC, för en intervju om vad som händer inför den nya inköpssäsongen i januari/februari.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094