23948sdkhjf

De kan bli Årets Designer 2019

Arket, Stand eller Tôteme. Startfältet i kategorin Årets designer håller hög kreativ nivå. Alla kännetecknas av att ha gjort internationell succé på kort tid.

Finalisterna i kategorin Årets Designer i Habit Modegalan 2019 har egentligen bara en sak gemensamt utöver en jämn och hög designnivå. Alla har på bara något år lyckats nå internationell framgång, trots stora skillnader i förutsättningar.

Anna Teurnell, designchef på H&M-kedjan Arket, har kapital och produktionsmöjligheter i ryggen som andra bara kan drömma om, men också en koncern vars aktieägare förväntar sig stabila resultat. Tôteme å sin sida fick en kickstart tack vare att grundaren Elin Kling redan var en ledande modeprofil vid lanseringen. Och så har vi, i sammanhanget, Stand, vars grundare Nellie Kamras har skinnplagg och entreprenörskap i blodet sedan födseln.
– Jag är otroligt stolt över var vi kommit till i dag på en väldigt kort tid. Att ha blivit ett globalt varumärke som så många runt om i världen vill bära. Det hade jag nog aldrig kunnat drömma om, säger Nellie Kamras, som startade sitt varumärke 2014 i samarbete med pappans väletablerade skinnföretag House of Saki.

För Tôteme, som började verksamheten i New York sommaren 2014, var en global marknad en självklarhet från start, likaså att grundarna, tillika äkta paret Karl Lindman och Elin Kling, ville skapa ett varumärke som nafsar lyxsegmentet i hälarna. Vad har då varit Tôtemes främsta framgångsfaktor?
– Vi varit konsekventa i vårt uttryck och aldrig tagit några genvägar på bekostnad av varumärket Tôteme. Vi vill visa att det går att bygga upp ett modernt svenskt modevarumärke med världen som marknad utan kompromisser i produkt, budskap eller estetik, säger Karl Lindman.

För att skapa ett designbaserat varumärke krävs tydlighet och långsiktighet i formgivning och uttryck, något alla finalister gör med den äran. Men kanske är utmaningen störst för en kedja med stora butiksytor.
– Vårt DNA? Jag skulle säga att ett Arket-plagg känner man igen på en hållbar design och hög kvalitet. Det är vackra men funktionella plagg som vi vill göra tillgängliga för fler och som vi hoppas ska stå sig och användas under lång tid. Jag har alltid tyckt att man känner sig lite stärkt av att bära välgjorda kläder, säger Anna Teurnell.

För samtliga finalister är hållbarhet en integrerad del av designprocessen men ur olika perspektiv. Karl Lindman menar att Tôteme genom att ”skapa en tidlös garderob i bra kvalitet som överskrider säsonger” uppmuntrar till att konsumera mindre. Nellie Kamras väljer att jobba med nära samarbeten med sina leverantörer för att ”säkerställa ansvar genom hela processen och ständigt introducera nya, hållbara material”.

Arket introducerade redan vid starten 2017 full transparens kring material, produktionsland och miljöaspekter på varje plagg. Hållbarhet genomsyrar allt arbete, menar Anna Teurnell.

– Vi har bland annat lanserat Upcycled down under hösten, vilket är en kollektion med vackra och funktionella ytterplagg och accessoarer producerade av återvunnet dun. För vår- och sommarsäsongen gör vi en återkommande kollektion badkläder tillverkade av Econyl, ett material av återvunnen nylon som tar tillvara gamla fiskenät och andra plastprodukter som annars hade kasserats.

Den 3 december koras vinnaren på Habit Modegalan på Grand Hôtel i Stockholm.

Jury:
Josefine Ahlengren
, Lectra
Philip Warkander, Lunds universitet
Pär Engsheden, Designer
Margareta van den Bosch, H&M
Katarina Angelin, Habit Sko & Mode

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125