23948sdkhjf

Otillåtna halter av sexvärt krom och bly i lädervaror

Farliga ämnen över gränsvärdena i var tionde granskad lädervara.

Det framgår i en granskning som Kemikalieinspektionens låtit göra av 70 lädervaror från 20 företag som handskar, klockarmband och mobilskal. 

Bland de upptäckta ämnen fanns sexvärt krom, som var i fokus för kontrollen, som kan ge allergi, orsaka cancer och är farligt för miljön.

Sju av varorna innehöll för höga halter av sexvärt krom och därtill hittades även otillåtna halter av bly i två mobilskal.

– Det är ett problem för både miljön och arbetsmiljön i tillverkningsländerna att läder garvas med krom. Rester av krom i lädret kan också innebära hälsorisker för de som använder lädervaror som kommer i kontakt med huden, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

De klandervärda varorna har efter tillsynen tagits bort från den svenska marknaden och nu föreslår Kemikalieinspektionen att företagen kan undvika att sälja varor med sexvärt krom genom att använda en garvningsmetod utan krom. Vidare menar man att hårdare krav på bra arbetsmiljö för dem som tillverkar lädret bör ställas och att stickprov görs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062