23948sdkhjf

Moderaterna anmäler kemikalieskatt på mode till EU

EU-kommissionen bör granska om den planerade svenska kemikalieskatten på kläder och skor bryter mot EU:s inre marknad.

Därför uppmanar den moderata europaparlamentarikern Arba Kokalari kommissionen att starta en granskning, enligt ett pressmeddelande på torsdagen.

- Skatten som januaripartierna planerar att införa är inte bara orättvis och verkningslös ur ett miljöperspektiv. Den skapar dessutom ett olagligt handelshinder på EU:s inre marknad. Det är skamligt att Sveriges regering bidrar till att underminera gemensamma lagar på det här sättet. Jag hoppas att EU-kommissionen följer min uppmaning och sätter stopp för det här, säger Arba Kokalari (M), ledamot i Europaparlamentets inre marknadsutskott i en kommentar.

Den föreslagna skatten är på 40 kronor per kilogram kläder och skor. Kommissionens taleskvinna för inre marknaden Sonya Gospodinova sade till Nyhetsbyrån Direkt att kommissionen alltid undersöker inkomna klagomål.

Det kan innebära kontakter med det berörda medlemslandet för att ta reda på fakta i fallet och att undersöka om kommissionen kan ha invändningar.

Den föreslagna kemikalieskatten på kläder och skor har mött mycket motsånd och varit väldigt omdebatterad. Skatten, som var planerad att börja tas ut vid halvårsskiftet nästa år enligt januariöverenskommelsen med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, sköts i mitten av oktober upp till 2022.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078