23948sdkhjf

Barnklädesföretag tilldelas formpris

Göteborgsbaserade Blaou har förärats priset ”Årets formbärare i väst”. Även på fler håll i landet uppmärksammades mode.

På söndagen tilldelades Blaou, som startats och designas av Ellinor Nilsen och Johanna Törnebohm, priset ”Årets formbärare i väst” vid en ceremoni på Röhsska museet i Göteborg. 

Motoveringen till utmärkelsen lyder;

Läs också: Blaou till salu

 ”Årets Formbärare i Väst är barnklädesföretaget Blaou som drivs av Johanna och Ellinor. De jobbar med hållbarhet i alla led, alltifrån sociala, ekonomiska, ekologiska och könsneutrala aspekter och är viktiga förebilder i hur man genom god design kan göra skillnad för ett bättre samhälle”.

Blaou lanserades 2017 och designar kläder till barn från 0 till 10 år. Ledord för duon Ellinor Nilsen och Johanna Törnebohm är att skapa lekvänliga och färg- och formsstarka kläder och där hållbarhet och könsneutralitet är viktigta parameterar. Duon är baserade på Hisingen i Göteborg och säljer globalt via egen webbshop samt utvalda återförsäljare.

Duon har ett långt förflutet inom modebranschen och innan de grundade Blaou arbetade de närmast på Monki. 

Priset delas ut av designnätverket Svensk form som består av 13 olika regionalföreningar och även på flera håll i landet premierades kläder och innovationer inom mode. 

I Dalarna gick utmärkelsen Årets Formbärare till en modedesigner nämligen Adam Swärd. Han tilldelades utmärkelsen med motiveringen;

Årets Formbärare är en nytänkare och nyskapare som hittar olika vägar att uttrycka sin vision. En sassy, sparkling star som kombinerar klassiskt hantverkskunnande med en säker, samtida trendspanarblick. Hen tar mode på allvar och förstår dess identitetsskapande kraft. I sin examenskollektion från Beckmans College of Design, titulerad MADA – framkommer en stark formkänsla, mod och passion. Det är omvälvande vackert. Vi ser ett urbant, gränsöverskridande, stilrent uttryck och vi längtar efter att se mer.

Och i Jämtland fick  Emma Dahlqvist och Sanna Bodén utmärkelsen för projektet Råw Project där de arbetar med att ta hand om avfall från restauranger och industrier som de sedan förädlar till naturlig textilfärg för plagg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125