23948sdkhjf

RNB vinstvarnar – och behöver nytt kapital

Tufft för Departments & Stores, Brothers och Polarn O Pyret.

Klädbolaget RNB vinstvarnar och meddelar att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet det brutna räkenskapsåret kommer att uppgå till mellan -35 och -39 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget som även aviserar en nyemission om 85 miljoner kronor.

Siffran innebär en försämring från det fjärde kvartalet föregående år då rörelseresultatet -3 miljoner kronor.

Utöver minusresultatet på -35 till -39 miljoner kronor kommer bolagets rörelseresultat i det fjärde kvartalet, som sträcker sig mellan juni till augusti, påverkas negativt av nedskrivning av goodwill om 65 miljoner kronor.

"Gemensamt för bolagen är att omställningen har krävt mycket av deras organisationer under året tillsammans med krävande marknader och fortsatt ogynnsam valutakursutveckling i Sverige. Ett fokuserat arbete med lagerreduktioner i hela koncernen har haft negativ effekt på resultatet (lägre inköpsvolymer och högre prisnedsättningar)", skriver bolaget.

RNB skriver vidare att Departments & Stores påverkas av "omställningsfasen" på NK i Stockholm. Även kedjan Brothers är mitt uppe i ett ompositioneringsarbete. Och Polarn O Pyret har påverkats negativt "av ett sortiment som har mottagits sämre kommersiellt jämfört med tidigare säsonger samt delvis legat fel prismässigt".

För hela räkenskapsåret 2018/2019, som sträcker sig mellan 1 september i fjol till den 31 augusti, bedöms rörelseresultatet exklusive goodwillnedskrivningen, uppgå till mellan -45 och -49 miljoner kronor (+47).

"Ett rationaliseringsarbete är under genomförande i alla tre affärsområdena med planerade åtgärder avseende timmar i butik, bemanning på huvudkontoret och fortsatt arbete med lagerreduktion. Full kostnadseffekt beräknas uppnås i slutet av verksamhetsåret 2019/20", skriver bolaget.

RNB skriver även att ebitda-resultatet, exklusive omstruktureringskostnader, kommer att uppgå till 25-29 miljoner kronor för helåret och att kassaflödet efter investeringar bli negativt med cirka 7 miljoner kronor, även det för helårsperioden.

Läs mer om: RNB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078