23948sdkhjf

Tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder kan förbjudas

Ett hundratal ämnen antas finnas i handeln i dag.

Svenska Kemikalieinspektionen och franska Anses ligger bakom ett nytt förslag om EU-förbud mot mer än 1 000 allergiframkallande ämnen i bland annat kläder och skor. Nära 100 ämnen kan förekomma i handeln i dag. Beslutsprocessen kan leda till beslut från EU-kommissionen om ett eventuellt förbud inom drygt två år.

– I förslaget ingår många fler allergiframkallande ämnen än de som kan finnas i textil och läder i dag. På det sättet förebygger vi att andra allergiframkallande ämnen börjar användas i textil och läder i framtiden. Syftet är att skapa ett starkt skydd för konsumenterna mot alla ämnen som kan orsaka hudallergi, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Enligt förslaget ska textil- och lädervaror som säljs till konsumenter inte få innehålla dessa ämnen över vissa haltgränser.

Förslaget har nyligen lämnats till den Europiska kemikaliemyndigheten Echa som nu ska bedöma förslaget ge företag, organisationer och allmänheten möjlighet att lämna synpunkter i ett offentligt samråd.

Myndigheterna uppskattar att omkring fyra till fem miljoner av EU:s invånare är allergiska mot kemikalier i textil och läder. Läs mer om förslaget här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109